Алергия или простуда?

386
Алергия или простуда?

Как да ги различим

С настъпването на есента и захладняването се сблъскваме с проблеми като запушен нос, болки в гърлото, кихане, обща отпадналост. „Простуда” – поставяме си диагнозата сами. И съвсем не се досещаме, че може би все пак тези неразположения са симптоми на съвсем друго неразположение – алергията – болестта на 21 век.

Въпреки разпространеното схващане, че алергията е сезонно заболяване, за което е абонирана пролетта, в есенно-зимния период тя се обостря и това не е обвързано с разцъвфането на растенията. Как да различим алергията от простудата? Лекарите алерголози твърдят, че трябва само да се вгледаме в детайлите.

Попитахме алерголога д-р Калин Атанасов как най-лесно да разпознаем есенната алергия? По думите му е лесно, само трябва да си задаем и отговорим на три прости въпроса:

1. Постоянни ли са симтомите?
2. Имате ли ли допълнителни неразположения като главоболие, слабост, отпадналост и мускулни болки (т.нар. интоксикация)?
3. Продължава ли „простудата” ви повече от седем дни?Ако дори на един от тези въпроси сте отговорили с „не”, това ще трябва да е алергия, а не просто простуда. Простудата е постоянна и упорита, често е съпроводена от интоксикация и продължава не повече от седмица, след което неразположението или отминава, или се появяват усложнения. Симптомите на алергията могат да ви мъчат с месеци.

Есенната алергия може да е от съвсем неочакван произход. Например, можe „да се намира” в дома ви (прахът зад шкафовете, върху книгите, на статуетките), в учебните заведения (плесента в саксиите с цветя, прахта на стелажите), в басейните (хлорът) и т.н.

Ако сте сред природата: от растенията лободата, амброзията и пелинът са причина за есенните алергии. Най-алергенна от тях е амброзията. Коварното при нея е, че прашецът й се разпространява на огромни разстояния и може да засегне хора, които живеят на стотици километри от самите растения.

Как да се предпазим?

Не овлажнявайте въздуха. Въпреки че овлажняването на въздуха се препоръчва за облекчаване на симптомите на настинка, не е препоръчително с него да се прекалява, тъй като обостря алергичните симптоми. Освен това най-благоприятната среда за виреене на акари е именно средата с висока влажност.

Най-добрата защита е да избягвате излизания на места, къдетo вероятността от съществуването на алергени е най-голяма – места с акари, плесени и т.н. Затваряйте прозорците на колата, когато пътувате, не оставяйте и прозорците на дома си отворени за дълго, както през летните месеци.

Микроскопичните частици, които могат да причинят алерии, може да попаднат и в дрехите ви, затова задължително оставяйте за пране дрехите, с които сте излизали навън. Избягвайте и да сушите дрехите си навън след пране. Поставете сушилня в някоя стая или пък ги сушете на закрита тераса. Нивата на алергените във въздуха са най-високи рано сутрин – между 5.00 и 10.00 ч. Ако е възможно, ограничете излизанията си навън в този времеви интервал.

По данни на СЗО на алергии са подложени около 40% от населението на планетата. Медиците предполагат, че до 2020 г. половината от населението на Европа ще страда от подобна повишена чувствителност.

Още за есенните алергии можете да прочетете тук.Добави коментар