Алергиите и есента

151
Алергиите и есента

Възможно обостряне на поленовата алергия

Малък брой хора имат оплаквания от алергии през есента и обикновено се касае за обостряне на поленова алергия. Това заяви доц. д-р Георги Николов, завеждащ лаборатория Алергии към Националния център по заразни и паразитни болести.

„През есента при благоприятни климатични условия има вторичен цъфтеж на някои тревни видове и плевели, като главни представители са пелинът и амброзията. Амброзията е сравнително нов, но не твърде разпространен в България алерген. По принцип представлява особена опасност, тъй като е силно алергенен и може да даде кръстосана реакция с пелина”, обясни алергологът пред Фокус.

По думите му през есента може да се появи и инсект-алергия, тъй като осите са със засилена активност в този сезон. Няма специфични симптоми на този тип алергии, но обикновено заболяването протича като всяка полиноза – с алергичен ринит, алергичен конюнктивит, алергична астма или алергичен шок при инсект-алергията.

Ако есента е топла, се наблюдава вторичен цъфтеж на житни треви, плевели и плесени, следователно и симптомите са по-изявени. Ако е студена – няма цъфтеж, намалява количеството на полени и спори във въздуха и симптомите са по-малко.Добави коментар