Алергичните – по-беззащитни пред вирусите

106
Алергичните – по-беззащитни пред вирусите

Имунната им система е с нарушено равновесие, имат много „входни врати” за инфекциите

Алергичните хора са по-податливи на вирусни и бактериални инфекции и боледуват по-често и по-тежко. Това се обяснява с механизмите и начините, по които вирусите навлизат в организма и атакуват различни рецептори по клетките на лигавицата на дихателните пътища, обяснява доц. Георги Христов, ръководител сектор „Алергология” в болница „Токуда”.

„Вирусът не може да съществува самостоятелно. За да живее и да се възпроизвежда, трябва да влезе в жива клетка, като я използва за собствените си нужди. Навлизаното му в клетките на лигавицата на дихателните пътища става чрез рецептори, които се намират по повърхността им. При хора, които са алергични, тези рецептори са изключително много.

С други думи, при тях вирусите намират много „входни врати” и улеснен достъп. Затова тези хора са по-податливи на всякакви вирусни инфекции. Втората причина е, че при алергичните хора имунната система е с нарушено равновесие. То е „изтеглено” в посока, в която защитата от вируси е намалена.

Реакцията на имунна система спрямо околната среда е по-силна, но тя е потисната по отношение на защитата от вирусни и бактериални инфекции. Нарушеното равновесие е едно от обясненията за по-честото боледуване, особено на малки деца с алергии, обяснява доц. Христов.

Вижте още: 4 начина да засилим детската имунна система

Затова тези малчугани, които често боледуват от инфекции на дихателни пътища, е разумно да се изследват и се потърси към какво точно са чувствителни – било към храна, домашен прах, плесени, хлебарки, домашни любимци, цветен прашец и други. За да се изяви алергията, човек трябва да се срещне с алергените от външната среда. И първата среща най-често става в ранното детство с храната, когато тя започне постепенно да замества майчината кърма, пише вестник "Монитор".

От 6-ия месец, когато започва захранването, до около третата година детето за първи път се среща с хранителните алергени и реагира на тях. Най-напред и най-силно се изявява алергията към белтък на краве мляко, яйца. След това към пшеничено брашно, риба, ядки и най-вече фъстъци. Ако в детска възраст липсва чувствителност към храни, тя няма как за първи път да се появи в зряла възраст.

И ако организмът на възрастния реагира, това по-вероятно е свързано с непоносимост към някоя съставка като добавки, химикали, консерванти, оцветители, но не в истинския смисъл на думата хранителна алергия, обяснява доц. Христов.Добави коментар