Акушерската пареза

3633
Акушерската пареза

Най-честата травма за бебето след раждането

Акушерската пареза е сред най-честите последици от травма по време на раждане. Представлява възпаление или оток на нерва на горен крайник, стана ясно днес в предаването на Нова телевизия "На кафе".

По-тежките форми са необратими, но в повечето случаи, с подходяща терапия, движението на крайника може да се подобри значително или да се възстанови напълно.

Честотата на акушерската пареза е между 2 и 6%, обясни д-р Валя Гергинова, педиатър неонатолог. В много редки случаи може да има така наречената биохимична травма на мозъка, която е свързана с недобре преценено раждане, със страдание на плода по време на процеса, поясни още д-р Гергинова.

Дъщеричката на Йорданка Симеонова – Ивайла, е с обездвижена дясна ръчичка, вследствие на акушерска пареза. Майката разказа, че имала нормална бременност, но накрая й се наложило да роди по-рано.

По време на раждането тя чува страшните думи: "Губим бебето, заседна, бързайте, изпускаме го!". Следва "жестоко", по думите й, бъркане и дърпане на бебето, вследствие на което Йорданка е със спукано ребро, а малката Ивайла получава пареза на дясната ръка.

Рисковите фактори, които могат да доведат до травми, са както от страна на майката, така и от детето. От страна на майката обикновено са така наречените конституцонални причини, т.е. възраст на майката под 17 години или над 40 години, заболявания преди и по време на бременността, прекомерно наддаване на теглото, както и акушерска патология, която включва неправилна позиция на плацентата.

Бързото раждане също е причина и когато детето е недоносено, то става прекалено рисково. Раждането с форцепс също е рисков фактор.

Акушерската пареза е лечима, в зависимост от степента на увреждане и от формата й. "Когато има отток, нещата могат да отзвучат и спонтанно. Лошото обаче е, че при повечето случаи оттокът е комбиниран с увреждане на нервно-физична степен, където трябва да се намесим с методите на физикалната медицина".

Това обясни доц. Иван Чавдаров, специалист по рехабилитационна медицина. Сред съвременните методи за лечение са рефлекторна терапия, магнитно поле и терапия с кислород под налягане.

След изписването от родилния дом е хубаво майките, чиито деца имат подобен проблем, веднага да се обърнат към специалисти, съветва д-р Чавдаров.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 7
yfyEjKnceGyblO

meN2wt Very nice post. I absolutely love this website. Keep it up!

Коментар: 6
acuhersca pareza

molq vi cagete mi cac da se lecuvame mnogo ni e tegco cato go gledame taca da se ma4i

Коментар: 5
acuhersca pareza

moeto dete e s acuhersca pareza molq vi cagete mi cade da go izlecuvame

Коментар: 4
JEGpSaPbuFjm

FFW2tN Muchos Gracias for your blog article. Much obliged.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.

Коментар: 3
акушерска пареза

Освен упоритост, трябва подходящо лекарство и добър рехабилитатор. Това помогна на детето ми да се излекува на 100 %, при положение, че ми гарантираха 99% инвалид... Питайте за лекарството Хилазе, което от години е забранено в България, но лесно се намира в Германия. Правихме процедури с ток и директно инжектиране... На 2 месец детето започна да мърда ръчичка... Добър педиатър ще помогне да прецени дозите на лекарството и начина на прием... Успех на всички нуждаещи се !!!

Коментар: 2
Акушерска парализа

Моля, ако има майки на деца с акушерска парализа свържете се с мен!!!!!Пишете ми на адрес: letka_86@abv.bg

Коментар: 1

моят син е с акушерска пареза съвета ми към маиките е бъдете упорити лекуваите децата си


  • 1

Добави коментар