Акция „Кърлеж“ в цялата страна заради бум на ухапани

209
Акция „Кърлеж“ в цялата страна заради бум на ухапани

Пръскат извънредно поляни и гробища преди Задушница

Общините в страната започват извънредна акция „Кърлеж“ заради бума на ухапани, научи „Монитор“. Извънредно пръскане срещу кърлежи предстои в София от понеделник (10 юни). Обикновено това се извършва два пъти в сезона, но сега се налага заради повишената им популация. Това съобщи завеждащата отдел „Паразитология и ДДД“ в Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева. Първото от тях е през април-май, а второто в началото на септември.

Предстоящата операция започва най-напред от гробищните паркове, тъй като следващата събота е Задушница и се очаква на гробовете на близките си да отидат много хора, допълни Илиева, която по специалност е биолог и микробиолог. Експертът поясни, че завишено множене на гадинките има на всеки три-четири години, най-вече в топли месеци с чести валежи. В горещините кърлежите се крият в почвата и не изпълзяват в тревите. По всяко време може да бъде направено извънредно пръскане по сигнал на граждани. Достатъчно е за това да се обадят на горещия телефон на общината, каза още Цезарина Илиева.

В градските паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи, като по преценка на експертите на някои зелени площи са възложени и допълнителни, казаха от Столична община и допълниха, че през април е направена обработка и срещу ларвите на комарите, уточниха, че обработките се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие. Контролът за правилното прилагане и използване на препаратите (биоциди) периодично се извършва от Столичната регионална здравна инспекция. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването.

За пълната им ефективност е 24 часа след пръскане времето да е без валежи. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми, припомниха още от Столична община. Всяко пръскане се осъществява в присъствието на инспектор от СРЗИ и служители на дирекция „Зелена система“ на общината.Този сезон по изключение е задължение на районните администрации да изберат фирма за пръскане срещу кърлежи. Причината е, че в края на 2018-а имаше обжалване на обществената поръчка от участник в конкурса. За да не се осуети обработката на парковете и тревните площи, беше решено всеки кмет на район да наеме изпълнител. До този момент се ползваха три фирми за цяла София след спечелен конкурс, поясни Цезарина Илиева.

От 200 до 500 лева е глобата за районно кметство, ако пропусне да организира пръскането срещу гадините. Тази година Столичната РЗИ е наложила санкция само на една районна администрация. През месец юли предстои обработката на тревните площи в София срещу бълхи. Ръстът на пострадалите от ухапване се обяснява с влажната пролет и топлото време, които съдействат за растежа на тревната растителност и популацията на кърлежи и комари край морето.

„В България са разпространени кърлежи, принадлежащи основно на родовете - Ixodes (I. ricinus, I. canisuga, I. hexagonus), Hyalomma (H. anatolicum anatolicum, H. marginatum marginatum), Dermacentor marginatus, Haemophysalis (H. leachi, H. parva, H. punctata), Rhipicephalus (R. bursa, R. sanguineus) и Boophilus annulatus. Ixodes Ricinus са най-често срещаните у нас, като паразитират по овце, крави, едри домашни и горски животни. Развиват се за 2-3 години.

Ларвите и нимфите паразитират по дребни гризачи и животни. Пренасят лаймска болест (лаймска борелиоза), кърлежов енцефалит, туларимия и др. Rhipicephalus sanguineus (кафяв кучешки кърлеж) паразитира по кучета, котки, дребни животни и хора. Развива се по-бързо и до четири месеца може да стане възрастен. Преносител е на марсилска треска пироплазмоза по кучетата и др. Rhipicephalus bursa е кърлеж, паразитиращ по говеда, овце, коне, кози и рядко върху кучета и дребни животни“, обясняват още от ДДД. Този вид пренася бабезиоза, анаплазмоза, тейлериоза, пироплазмоза, бруцелоза и др. Проблемът с нашествието на кърлежи е много актуален и значим. Ухапването им може да причини сериозни здравословни проблеми, предупреждават специалистите.

Дъждовете и влажното време са идеални условие не само за кърлежите, но и за досадните комари. Ухапването от комари почти винаги предизвиква реакция на организма, изразяваща се в зачервяване на кожата и силен сърбеж на ухапаното място. Понякога при по-чувствителни организми като следствие от разчесването могат да се получат подуване, рани, инфекции, повишена температура, нарушения в кръвното налягане, стомашни проблеми, сърцебиене, астматични кризи.

„През хоботчето на комара, чрез остатъци от кръвта на предишни ухапани, могат да се пренесат някои заболявания, като малария, жълтеница, тропическа треска, зика и др. Обработките се извършват със студен или топъл аерозол, в зависимост от зоната за третиране, при подходящо време. Използват се високоефективни препарати, осигуряващи максимални резултати по унищожаване на комарите и техните ларви“, обясняват още от ДДД.

По 10 на ден в болница за вадене на гадинка

По 10 човека на ден приема спешното отделение на Университетската болница „Света Анна“ в София за вадене на кърлежи, съобщи нейният говорител Антон Луков. За месец бройката е около 300 човека, в най-добрия случай са 150, допълни той. Трима бяха пациентите за същата манипулация в „Пирогов“ само до обяд в петък. Между 30 и 40 лева струва тя в различните лечебни заведения в столицата. Причината е, че тя не се смята за спешно състояние и се прави от личните лекари.

Кърлежите разнасят опасната инфекция лаймска болест, която ако не се лекува, може да завърши фатално. Осем са регистрираните случаи на заразата за последните две седмици в страната, показва справка на Националния център за заразни и паразитни болести. От началото на годината към момента те са общо 78 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 125 случая.

В Търново са планирани 3 операции

Във Велико Търново досега против кърлежи и комари са пръскали веднъж, преди десетина дни в градските паркове. По принцип е предвидено да се пръска три пъти до края на лятото, но от общината обясняват, че ако се наложи, ще извършат и още едно извънредно пръскане. Според тукашните специалисти заради почти непрекъснатите ежедневни валежи няма полза от пръскане, тъй като дъждът измивал препарата. Трябвало да се задържи сухо поне 24 часа, а още по-добре било 48 часа, за да има полза от третирането.

Най-голям обаче е проблемът с комарите не в Търново, а в крайдунавския Свищов. Там през последните години местните жители и гостите на града се оплакват непрекъснато от множество комари и обвиняват местната община, че не си гледа работата и пести пари от препарати. От институцията пък отговарят, че си извършват редовно и планомерно заложените броя пръскания, но заради последните дъждовни години популацията на комарите се била развъдила извънредно много и затова се налагало да се извършват повече пръскания, пари за които не били заложени предварително в бюджета.

Продължава обработката на площи край морето

Продължава втората за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на община Варна, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. В периода от 10 до 28 юни повторно ще бъдат обработени дворовете на детските ясли и градини. Всички третирания ще се провеждат в предобедните часове, като дворовете на детските и учебни заведения ще се обработват след предварително уведомяване на директор или друго отговорно лице. Използваните биоциди са предназначени за битова употреба и са микрокапсулирани, с ниска токсичност.

Третираните площи се обозначават с предупредителни табели. В периода от 13 до 25 май за втори път против кърлежи бяха обработени Морска градина и парковете в Аспарухово, Младост, Възраждане, Владиславово и парк „Елин Пелин“, заяви още Тончева. Дезинсекцията против комари в големите паркове ще се извършва при подходящи климатични условия в ранните утринни или късните вечерни часове в периода от 6 до 14 юни. От години във Варна се работи превантивно, но когато има по-голяма популация и по сигнали на граждани, се пръска повече от планираното.

Целта е да се постигне максимален ефект, казват от общинското предприятие. 126 са случаите на ухапани от кърлежи за периода от 31 май до 6 юни, показва статистиката на Регионалната здравна инспекция-Варна. От тях 108 са ухапаните в морския град, а 18 са случаите в малките общини на областта. Ухапаните през предходната седмица са били 120. През миналата седмица не са регистрирани заболявания от лаймска борелиоза и марсилска треска, но предходната седмица има един регистриран случай на лаймска болест.

Хотелиери плащат сами за борба с паразитите

За последно на 7 май в Добрич са били обработени срещу кърлежи зелените площи в централната градска част, около детски площадки и парка „Свети Георги“, съобщават от община Добрич. Дезакаризацията в детските ясли и градини продължи до 17 май. На обработените места се поставяха указателни табели, съдържащи информация за часа на обработката, използвания препарат, карантинния срок и телефон за връзка с изпълнителя. Собствениците на частни хотели със зелени площи, където се провеждат детски партита, сами са обработили терените. От началото на годината в РЗИ-Добрич няма регистрирани с лаймска болест. Няма официални данни и за ухапани от кърлежи.

Добави коментар