Акромегалията е лечима

229
Акромегалията е лечима

Тумор на хипофизата причинява заболяването

Акромегалията е заболяване, причинено от свръхпроизводство на хормона соматотропин от хипофизата - най-често (около 90 % от случаите) от доброкачествен хипофизен тумор – аденом, който продуцира самостоятелно и неконтролируемо хормона – след завършването на растежа на индивида. Проявява се в нарастване на крайни части на тялото (длани, стъпала, пръсти, нос, челюсти), смущения в зрението.

Характерно за туморите на хипофизата е влошаването на страничното периферно зрение (симптом на "кон с капаци"). Дължи се на това, че растящият тумор обикновено притиска най-рано зрителните влакна в очния нерв, които пренасят външното периферно зрение. Възможни са обаче изключения.

742 са диагностицираните с това заболяване българи. “Жените страдат много по-често от акромегалия, отколкото мъжете. 62,6 на сто от болните са жени”, каза шефката на Клиничния център по ендокринология и геронтология към Медицинския университет в София проф. Сабина Захариева.

“Заболяването се характеризира със свръхпроизводство на хормона на растежа, което води до неравномерно уголемяване на ръцете и стъпалата. Болният придобива и по-груби черти на лицето и по-плътен глас. Рядко близките на пациента забелязват тези промени и затова развитието на болестта е коварно и се диагностицира късно”, каза доц. Димитър Стоянов, председател на Асоциацията на болните от акромегалия.

“Болестта засяга най-често хората на възраст 30-60 години, а ако тя се развие в пубертета, се нарича "гигантизъм", обясни д-р Нина Ръсина от фондация “Общество и здраве”.

Откриването на болестта може да стане случайно при преглед от стоматолог или при извършване на рентгенография на главата по друг повод. Диагностиката започва с хормонални кръвни проби и рентгенова снимка на главата, защото хипофизата е част от главния мозък. Преди 10 години не съществуваха днешните ефективни медикаменти, които от 2 години напълно са поети от Здравната каса.

След лечение с новите медикаменти, които по различни механизми намаляват растежния хормон, белезите на акромегалията започват да изчезват. Професор д-р Сабина Захариева е категорична, че ранното откриване означава пълно излекуване.

Доц. Димитър Стоянов от Пациентската организация „Надежда за живот” обръща внимание хората да бъдат по-наблюдателни към себе си. Ако нараства номерът на обувките или старите ръкавици се окаже, че омаляват, са достатъчен повод да се отиде на преглед при ендокринолог, съветва той.

В страната стартира информационна кампания за симптомите на болестта. Информационни брошури ще бъдат разпространени в магазините за обувки и ръкавици, както и в кабинетите на денталните лекари. Кампанията се подкрепя от български производители на обувки и на кожени изделия и аксесоари.Добави коментар