Ако се събуждате често нощем, по-добре въобще не спете

203
Ако се събуждате често нощем, по-добре въобще не спете

Известно е колко малко спят родителите на новородени...

Всеизвестен факт е, че новороденото дете води до промени в навиците на сън на родителите. И конкретно - последните страдат от недоспиване.

Младите родители често са принудени да стават по няколко пъти на нощ. Това се отразява негативно върху здравето им, предупреждават учени.

Тяхно изследване сочи, че няколко нощи с постоянно събуждане се преживяват по-тежко от организма, околкото напълно безсънните нощи, пише  Live Science.

По-добре е въобще да не лягате да спите, отколкото да се събуждате през час.

Когато се нарушава вечерният сън, човек няма възможност да премине през всички фази на съня и да се добере до фазата на дълбокия сън, която е ключова за възстановяването на организма, смята проф. Патрик Финам.

Именно поради това родителите на малки деца, както и хората с нарушен сън, се оплакват от бързо изморяване. При тях страдат както физическата форма, така и настроението.

Проф. Финам изследвал връзката между безсъницата и депресията. В рамките на експеримента наблюдавал 62 доброволеца. Той проследил в продължение на 3 дни съня им вечер.

50 % от доброволците се събуждали по 8 пъти на нощ, останалите лягали твърде късно вечер, но пък след това сънят бил стабилен.

След първата нощ нито един от участниците в експеримента не заявил, че се чувства с нормално. И двете групи страдали от депресивно настроение. Най-лошо било настроението им рано сутрин.

След втория и третия ден проф. Финам забелязва промяна в резултатите. Най-лошо било настроението на доброволците от първата група - тези, които се събуждат по 8 пъти на нощ. Именно те прекарвали най-малко време нощем във фаза на дълбокия сън. 

Освен че били в лошо настроение, представителите на първата група били също така по-малко дружелюбни и съчувстващи.Добави коментар