Адаптирай се към есента

34
Адаптирай се към есента

Дори здравите хора често не се чувстват в добър тонус, а това важи с още по-голяма сила за децата

Преходните сезони подлагат на изпитание организма. През есента човек трябва да се приспособи към големите температурни амплитуди в денонощието, резките колебания в атмосферното налягане, осезаемото скъсяване на деня. А също и към окончателното завръщане на работа след летните отпуски и влизане в ритъм с режима на детската градина и училище. Дори здравите хора често не се чувстват в добър тонус, а това важи с още по-голяма сила за децата, възрастните и хронично болните.

През есента настъпват чести промени в кръвното налягане. Пациентите с хипертония трябва стриктно да следят стойностите му. Измервайте го няколко пъти през деня, при това с апарат за над лакътя, а не за китката. Ако стойностите спаднат, не решавайте самоволно да спрете приема на медикаменти или да намалите дозировката им. Така може да предизвикате хипертонична криза. Лекуващият ви лекар ще прецени дали има нужда от промяна на терапията.

Ако ядете сурови целулозни зеленчуци и плодове с ципеста обвивка (зеле, ряпа, моркови, грозде), може да си причините стомашно-чревни неразположения. Добра алтернатива е да задушавате зеленчуците с малко мазнина, съветва "24 часа". Например доматите са много по-полезни след термична обработка. Съдържащият се в тях мощен антиоксидант ликопен се освобождава при висока температура.

Бъдете внимателни към костите и ставите. Ако след повишената двигателна активност през лятото сега прекарвате по цял ден на бюрото, дори леко непремерено движение или излагане на хлад може да причини гръбначни и ставни оплаквания.Лекарите са категорични, че има връзка между външните условия и психическото състояние. Високият летен градус на настроението чувствително спада през есента, появява се меланхолия и риск от депресивни състояния. При по-продължителен период на потиснатост, тревожност, безсъние и "черни" мисли задължително посетете специалист.

Как да избегнете капаните, които залага преходният сезон, и да поддържате добър физически и психически тонус? Обличайте се леко, но носете със себе си връхна дреха, за да реагирате при внезапно захлаждане или дъжд. Есента не е време за драстични диети. За разлика от другия преходен сезон - пролетта, сега има много плодове и зеленчуци - не пропускайте да се заредите по естествен път с витамини и минерали.

Бъдете умерени и в спорта. Избягвайте изморителни тренировки. По-добре правете лека, но всекидневна сутрешна гимнастика (15-20 минути). Препоръчителни са дихателните упражнения на отворен прозорец, вдигане на гирички (тежестта от 1-3 кг съобразете с възможностите), коремни преси, като внимавате да не увредите кръста.

Вървете повече пеша и от време на време пропускайте асансьора за 4-5 етажа. През деня се възползвайте от всички възможности да прекарате повече време на открито. Вечер осветявайте добре дома си. Ако се чувствате много уморени, може да заредите енергийно организма със специален препарат с натурални аминокиселини.Добави коментар