9 съвета за тези, които се потят обилно

449
9 съвета за тези, които се потят обилно

Използвайте дезодорант следобед

Избягвайте кофеина и пикантните храни

Силно кафе или пикантен сандвич с лют сос ще ощастливят вкуса ви, но могат да стимулират потните ви жлези по не много приятен начин. Кофеинът и подправките могат да активират невротрансмитерите, наричани ацетилхолин, които са разположени в мозъка ви, обясняват дерматолози. Според тях всяко нещо, което стимулира тези невротрансмитери, може да въздейства и върху жлезите, които причиняват потенето.

Използвайте дезодорант следобед

Потенето е най-слабо през нощта, така че използването на дезодорант следобед ще позволи на активните му съставки по-лесен достъп до порите. Това ще блокира потенето сутрин. Няма проблем да се напръскате отново и сутринта. Ако не го направите, не се притеснявайте, че сутрешният душ ще го измие, тъй като съставките вече са навлезли в потните канали.

Пазете кожата си

Повечето хора имат от 2 до 4 милиона потни жлези, които работят като охлаждаща система на тялото, за да го предпазят от прегряване. По ръцете, краката, лицето, гърба, гърдите и дори слабините има голямо количество потни жлези. Напръскването или намазването на тези места с препарат против изпотяване може да ви запази сухи. Трябва обаче да щадите чувствителните области като лицето и интимните части. За да не се изринат, добре е да използвате дезодорант следобед или вечер. (Виж горния съвет.)

Обличайте се подходящо

Носете леки, дишащи материи, например памук. От няколко години дрехите за спортисти качествено се промениха към по-добро, защото за ушиването им се използват дишащи материи. Ако спортувате, търсете такива, които не задържат влага.

Всяка дреха - само по веднъж

Не обличайте отново тениската или шортите, които вече са били напоени с пот. За да останете сухи, трябва да започнете на сухо. И кожата ви ще е благодарна.

Вижте още: Храни срещу потене

Сменяйте обувките си

Ако краката ви постоянно се потят, сменяйте често чорапите и обувките си.

Носете си дезодорант и кърпички

Ползвайте го по обед или преди важна среща. Дръжте винаги носна кърпичка в чантата или джоба. Така ще можете да попиете потта по ръцете си, когато знаете, че ви предстои здрависване.

Търсете допълнителна мощност

Ако се изпотявате прекомерно, добре е да си вземете медицински дезодоранти. В тях има по-голяма концентрация на активни съставки от онези за масова употреба. Такива вече се продават в аптеките без рецепта.

В краен случай - лекар

Освен високите температури или прекалено активната дейност, емоциите - като стреса по време на интервю за работа например, също причиняват потене. Правете всичко, което ще намали притеснението ви - дишайте дълбоко, използвайте всякакви техники за отпускане, за които се сетите. Това ще намали потенциалната стимулация на невротрансмитерите, които от своя страна стимулират потните жлези.

Ако често се изпотявате прекомерно, когато сте в стресова ситуация - например при публично говорене, може да потърсите и помощта на лекар, съветва вестник "24 часа".Добави коментар