9 аромата, които ще ви потопят в релаксираща атмосфера

2082
9 аромата, които ще ви потопят в релаксираща атмосфера

Част от тях ще ви изненадат

Известно е, че някои аромати провокират в мозъка химична реакция, която води до успокояване и радост. Особено, ако са свързани с позитивни асоциации в живота ви. Поради това, когато сте под стрес, любимите аромати са ваши приятели.

Вдишайте няколко минути някой от тези аромати и ще се почувствате по-добре.

1/ Лавандула
Пликче с изсушени стръкове лавандула обикновено се слага в шкафа с бельото. Ароматът на лавандулово масло, както бе изяснено в ред изследвания, е способен да въздейства на онези участъци от мозъка, които отговарят за съня и провокират сънливост.

2/ Бебешка пудра
Не е шега. Нежният аромат на бебешка пудра действа успокояващо. Напомня за детството и това ни кара да се чувстваме комфортно и защитени.

3/ Ванилия
Ароматът на ванилия помага за отпускане и създаване на непринудена обстановка. Предразполага към заспиване. Идеално решение за спалнята.4/ Ароматът на любим човек
Когато се чувствате зле, най-добрият подход е да прегърнете любим човек. Това може да е партньор, вашето дете, майка, баща, приятел. Ароматът им е сигнал за мозъка ви, че сте в безопасност и сте обичани.5/ Шоколадова торта или друг десерт
Ароматът на сладкиш има неповторим ефект върху психиката и емоционалния ни свят. Веднага провокира състояние на релаксация.6/ Прясна краставица
Тя има аромат на свежест. Понижава нивото на стреса и ни напомня за детството – най-слабо натовареният с тревожност период от живота ни.

7/ Лайка
Много хора смятат, че чаят от лайка действа отпускащо. Науката не потвърждава това. По-скоро ефектът е плацебо. Вие вярвате, че ви действа добре. Доказани са ред други полезни свойства на чая от лайка – върху стомаха, например.

8/ Слънцезащитен крем
Ароматът на този тип кремове и лосиони провокира асоциации с почивка и пътешествия. Оттук идва настроението за отпускане и радост.

9/ Лимонова трева
Това растение има специфичен аромат на свежест. Наричат го още цитронела. Използва се в чайове и продукти, спомагащи в борбата със стреса и тревогата.Добави коментар