80 на сто от децата с деформации на гръбнака

63
80 на сто от децата с деформации на гръбнака

Тревожни данни в първия ден от изследванията за гръбначни изкривявания сред малките

Тревожни данни в първия ден от изследванията за гръбначни изкривявания сред малките. Само в един клас здравните експерти откриват деформации при 80 на сто от децата, съобщава bTV. Изследването едва сега започва, но все пак първите резултати са обезпокоителни.

В първия учебен ден на новата седмица в 125-то училище бяха прегледани първокласниците. Резултатите от първия клас стреснаха експертите- от 25 деца, 20 се оказаха с гръбначни проблеми.

„17 деца са с неправилна стойка, две деца с първа степен на сколиоза и едно дете с втора степен. Само 5 деца са добре”, каза Гергана Марковска, старши асистент по кинезитерапия.

Сред основните причини са неправилното седене на чиновете, обездвижването и тежките ученически чанти. По правило чантите не трябва да са повече от 10-15% от теглото на детето.  

"Обикновено децата носят раницата на едното рамо, а трябва да се носи на двете рамена. Техните раници са и доста тежки. Децата тежат около 20 килограма, а раницата- около 15. Замервали сме такива резултати", обясни специалистът.

За да не носят децата всеки ден тежки чанти, в класната стая на училището са поставени специални шкафове, купени от родителите.

„Има простички неща, които учителите трябва да направят, пози на писане, спиране на изкуствено осветление, когато има естествено и т.н.”, обясни доц. Стефанка Шпангенберг, дирекция „Училищно здравеопазване”.

Кинезитерапевти от Спортната академия ще предложат изправителни упражнения, които да станат задължителна гимнастика за най-малките.

„Изправителната гимнастика е единствената, която влияе на отклоненията на гръбначния стълб, хубаво е да се ходи и на плуване, но не е достатъчна”, каза Антоанета Викторова, преподавател по физкултура и кинезитерапевт. По думите й всяка година се увеличава броят на децата с проблеми.Добави коментар