703 000 живеят с диабет

72
703 000 живеят с диабет

Болестта атакува бедните

С диабет вече живеят 9.6% от всички българи, или над 703 000 души. Това показват най-новите данни за 2012 г. на екип от наши специалисти, публикували актуалната статистика в научното списание "Ендокринология". За сравнение, през 2006 г. българите със захарна болест са били 8.36 на сто, или 645 291 души, става ясно от диабетния атлас, издаден от Международната диабетна фондация. А 83 на сто от хората с тази диагноза у нас са над 50-годишна възраст.

Захарната болест се посочва като четвъртата водеща причина за смъртност при високо развитите страни и е истинска епидемия в по-бедните държави. И според международната фондация 80% от болните са от страни с нисък до среден доход.

Диабетът е хронично заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и (или) е нарушено действието на инсулина (това е т. нар. инсулинова резистентност). По този начин се стига до повишаване на кръвната захар (хипергликемия).

При захарен диабет от тип 1 клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, са разрушени. По тази причина задстомашната жлеза произвежда малко количество инсулин или изобщо не го произвежда. За да се компенсира липсата, още от самото начало на лечението на заболяването трябва да се тръгне с инсулин.

По-малко от 10% от диабетиците са с тип 1. Той се развива при генетично предразположени хора, които попадат под влияние на опасните рискови външни фактори - стрес, инфекции, лош хранителен режим. Този тип се изявява най-вече в млада възраст - при децата и хора под 35 г.

При захарен диабет тип 2 е нарушено действието на инсулина (има инсулинова резистентност). Количеството, което произвежда панкреасът, може да е по-голямо от нормалното, но поради нарушението в действието му преминаването на глюкозата в клетката е затруднено и тя остава в кръвта. След време и при този тип се стига до намаляване на количеството на произведения инсулин, посочва вестник "Труд".Захарен диабет тип 2 се наблюдава най-често при хора над 40 г. Но напоследък и при по-млади. Затлъстяването е основен рисков фактор. Разбира се, и генетичната предразположеност също е от голямо значение. Това, всъщност, е най-разпространеният тип диабет.

Световните медицински ръководства и правилата на добрата медицинска практика диктуват първата стъпка в лечението на болестта да бъде подобряването на хранителния режим и физически упражнения. За жалост, рано или късно, винаги възниква нуждата от медикаменти. Едно от прилаганите лечения в развитите европейски страни е медикаментозна терапия с т. нар. DPP-4 инхибитори. С нея се подобрява начинът на живот и се ограничават съществено разходите на здравните фондове.

Според д-р Пламен Попиванов, ендокринолог от столичната университетска Александровска болница, с подобно медикаментозно лечение се постига забавяне на естествения ход на диабета и се отлага инсулиновата терапия. "При използване на новите инхибитори се наблюдава благоприятно повлияване на липидните показатели и значимо понижение на систолното артериално налягане (горната граница)", посочва още лекарят. За ограничаване на диабетната пандемия може да помогнат редовните профилактични прегледи и ограничаването на вредните навици.Добави коментар