700 души у нас страдат от "кралската болест", от тях 100 са деца

197
700 души у нас страдат от кралската болест, от тях 100 са деца

В наши дни хемофилия не означава присъда, а болест, с която може да се живее нормално

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната“.

Хемофилията става част от живота на Петя Саздова, още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца, съобщава БНР. Резултатите показват, че детето има тежка форма на болестта - кръвта се съсирва минимално и се налага инжектиране на лекарство. В случая на Стиви - през ден.

Преди няколко години, когато Петя иска да запише сина си на детска градина, първоначално среща неразбиране и уплаха от учителите. За няколко месеца обаче успява да ги убеди, че единствената специална грижа, от която се нуждае детето ѝ, е помощ - в случай че се наложи да му се постави инжекция.

„В наши дни хемофилия не означава присъда, а болест, с която може да се живее нормално. Стиви от малък знае за болестта си и дори вече сам може да си поставя инжекцията, вече мечтае да стане пътен полицай или лекар“, сподели Петя Саздова.

„Стиви може да спортува и да играе с приятелите си в подготвителната група в училище. Единствените спортове, които са му забранени, са тези, при които има травми, като бокс, карате и други. Това обаче не поставя граници на детските мечти“.

Стиви е едно от стоте деца с хемофилия в България. С диагнозата живеят общо 700 души. Лечението е скъпо, но се поема изцяло от Здравната каса.

Добави коментар