7 признака за влошено зрение при детето

248
7 признака за влошено зрение при детето

Бъдете нащрек!

Родителите често не забелязват, че детето им има проблеми със зрението. Много от симптомите на влошаване на зрението съвпадат със симптомите на други заболявания. В следващите редове ще ви разкажем за основните признаци, които говорят за проблеми със зрението на детето.

Дефектите в зрението на детето могат да бъдат вродени или придобити. В първия случай детето до такава степен може да привикне да вижда света по своя си начин, че родителите трудно да разберат за съществуващия проблем. Ключов момент е посещението на специалист.

Ако зрението е увредено след раждането, в ранно детство, напълно възможно е детето да прикрива проблема, тъй като изпитва неоправдан страх. То може да се старае всячески да компенсира своя недостатък, а майката и таткото, наблюдавайки нови навици на детето и промените в поведението му, може да се заблудят и да заведат детето на невролог.

Особено важно е да се проследява зрението на ученика. Именно в началните класове се полагат основите на влошето зрение, защото тогава детето започва да натоварва очите си.

Представяме ви няколко признака за проблем с очите:

1. Детето се стреми да гледа телевизия от близко разстояние.
2. Скътава се, когато му задавате като задача да каже кой е номерът на автобуса, който наближава към спирката.
3. Често поставя главата си в неестествено положение, когато чете текст. Силно накланя главата си, когато пише или рисува.
4. Оплаква се от главоболие след зрително натоварване.
5. Проявява раздразнителноста, излишна превъзбуденост и бързо се уморява.
6. Рисунките му са в странни пропорции. Най-често този признак е съотносим към рисунките на деца над 5-6-годишна възраст. Вероятно става дума за астигматизъм.
7. Детето, посягайки да вземе молив от кутията, бърка цвета му. Може да става дума за далтонизъм.Добави коментар