7 факта за калия

183
7 факта за калия

Жизнено необходим за метаболизма ни

Калият е едно от минералните вещества, без които тялото ни не може да функционира. Той е жизнено необходим за метаболизма ни. Ето още няколко факта за него.

Калият отговоря за свиването на мускулите. Играе важна роля за степента на раздразнение на нервите. Той участва в съхранението на въглехидратите, за да могат да бъдат използвани от мускулите, когато има нужда.

Много рядко се среща калиев дефицит, тъй като веществото се съдържа в изобилие в храната. Обикновено това се случва, когато човек страда от диария и повръщане. Калиев дефицит може да бъде предизвикан както от умствен, така и от физически стрес.

Пренасищането с калий може да доведе до сърдечен пристъп, гадене, повръщане и язви. Най-често това се случва, когато е налице проблем с бъбреците.Въпреки че много храни са богати на калий, голяма част от него се губи при топлинна преработка. Той се унищожава в организма и от кафето, захарта и диуретиците.

Калият спомага за яснотата на мислене, като доставя кислород до мозъка, помага за изхвърлянето на отпадъците от организма, както и за лечението на алергии.

Колкото повече сол поема човек с храната, от толкова повече калий има нужда. По-големи количества от него са необходими и на хората с високо кръвно налягане.

С най-високо съдържание на калий са маслините, зрелият боб, сушени сливи, смокини и кайсии. Също така с много добро съдържание на калий са спанакът, лещата, ръженото брашно, картофите, а от плодовете - бананите.Добави коментар