5 причини да откажем кафето

280
5 причини да откажем кафето

Мярката за това колко кафе да пием е строго индивидуална

Кафето си остава една от спорните от медицинска гледна точка напитки. Многобройните изследвания за неговото въздействие върху човешкия организъм дават противоречиви оценки, като едни отчитат положителните му страни, а други – негативното му влияние върху функционирането на тялото.

По-долу от zdrave.bg предлагат 5 причини, които могат да се окажат основателни, ако не да откажете, то поне да ограничите употребата на кафе:

1. Кафето повишава кръвното и е вредно за сърцето

Наистина – с кафето трябва да се внимава, ако страдате от повишено кръвно налягане, още повече – ако вече ви е поставена диагноза хипертония. Според данните от редица изследвания кафявата напитка наистина създава предпоставки за повишаване на кръвното и постепенно то може да остане в постоянно високи граници. И ако 2-3 малки чашки на ден няма да причинят голяма вреда, то надхвърлянето им може да се окаже опасно – дори за хората, които нямат други предпоставки за поява на хипертония.

2. Кафето предизвиква безсъние

Една от положителните страни на кафето е, че стимулира работата на нервната система. При злоупотреба обаче, както и при някои предпоставки от други характер, това стимулиране може да прерасне във възбуда, която да доведе до безсъние. Затова – ограничавайте употребата на кафе вечер – малка е вероятността да се окажете от онази минимална група хора, на които кафето действа сънотворно.3. Кафето води до налепи до зъбите

Може би сте забелязали, че любителите на кафе, не се отличават с много бели зъби. Мазнините и въглехидратите в него, както и захарта, с която повечето хора го употребяват, способстват за образуването на жълт налеп по зъбите. За щастие той е неприятен само от естетична гледна точка – не води до кариес или заболявания на венците.

4. Кафето повишава холестерола

Кафестолът, който се съдържа в кафето, значително повишава нивото на холестерол в кръвта. Най-много кафестол се съдържа в еспресото и в кафето, приготвено с кафеварка. Установено е, че употребата на така приготвено кафе по 4-5 чашки дневно в продължение на месец повишава показателите на холестерола с 6-8%. В кафето без кофеин също се съдържа кафестол.

5. Кафето води до зависимост

Кофеинът е наркотично вещество. Той действа на зони от мозъка, отговарящи за чувството на удоволствие. Вегетативно-съдовата система на любителя на кафе се намира в зависимост от ароматната напитка и затова отказва да работи пълноценно, ако не бъде задоволен кофеиновият глад. Такъв човек сутрин без чаша кафе се чувства отпаднал и потиснат, не може да се справи със сънливостта, има проблеми с кръвното и често страда от главоболие.Добави коментар