5 области пред епидемия

75
5 области пред епидемия

Грипна епидемия затваря училищата в София-област от днес

Грипна епидемия затваря училищата в София-област от днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Карантината важи до края на седмицата. Заболеваемостта е 318 на 10 000 души население при приета граница от 200 на 10 000. Най-много болни има в Самоков.

Спират се и плановите операции, както и женските консултации, съобщи д-р Александър Златанов, директор на Регионалната здравна инспекция. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев пък припомни, че през тази зима ни връхлита предимно т.нар. свински грип, като наличието му показали 95 на сто от пробите на болните.

До края на седмицата се очаква грипна епидемия да бъде обявена и в областите Русе, Монтана, Ямбол и Стара Загора. Заболеваемостта в тези области е нараснала чувствително през миналата седмица, съобщи Монитор.

Средно 167 души на 10 000 жители са болни от грип в страната. Болните от грип във Варна и Пловдив се увеличават. Миналата седмица в морската столица са регистрирани 372 случая на остри респираторни заболявания, което е със 120 повече спрямо периода 6 - 12 януари. Най-много натръшкани от грип има на възраст от 5 до 29 г. Все още във Варна грипна ваканция няма да има, но в някои училища 24 на сто от децата са с температура и кашлица.

В Пловдив миналата седмица са отчетени 309 нови случая на грип и други дихателни болести. „Това е 90,30 на 10 000, а за да обявим грипна епидемия, броят на болните трябва да скочи до над 100 на 10 000 души”, каза за „Монитор” д-р Милена Коларова, началник-отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ – Пловдив.

„95 на сто от заболелите от грип у нас са заразени с щама „Калифорния”, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Този вирус е по-известен като свински грип. Д-р Кунчев призова да не се изпада в истерия заради повишената заболеваемост. Днес ще бъдат представени обобщените данни за това колко хора е натръшкал грипът. Епидемията в Бургас продължава, 45 училища в града ще бъдат затворени до сряда включително.Добави коментар