5 мита за ваксините

199
5 мита за ваксините

За и срещу ваксините е тежък и твърде общ спор, в който падат и невинни жертви

Броят на децата в световен мащаб, които миналата година са имунизирани според предписанията, е намалял с 3.5%, показва статистика на Световната здравна организация. В много случаи рутинната ваксинация се пропуска поради незнание или неадекватни грижи. Но някои родители умишлено избягват да ваксинират децата си.

Една от причините за това са недоказани твърдения и слухове, разпространявани и в мрежата, според които ваксините могат да доведат до хронични заболявания. Особено много в последно време са публикациите, че ваксините водят до аутизъм. Zdrave.bg предлага пет най-разпространени мита за ваксините и истината, която се крие зад тях - според най-новите изследвания:

Мит 1: Ваксините не са задължителни, защото част от заболяванията вече са изчезнали

Единственото заболяване, което е било наистина унищожено изцяло, е едрата шарка. Всяко друго е само ограничено, но все още представлява потенциална опасност. Някои - като магарешката кашлица и дребната шарка - продължават да имат опасни пикове в различни части на света. Други - като детския паралич - възникват главно в по-изостаналите страни, но могат лесно да бъдат пренесени заради все по-нарастващия брой международни пътувания.

Вижте и: Предупреждават за опасност от полиомиелит

Мит 2: На децата се правят прекалено много имунизации прекалено рано

Ваксините са нищожно предизвикателство в сравнение с това, с което имунната система на децата обикновено среща и преживява всеки ден. Техният организъм, чийто имунитет тепърва се изгражда, трябва да се справя с редица микроорганизми върху кожата, носа, гърлото и червата, във водата, храната и въздуха.

Имунолозите в Университета на Калифорния в Сан Диего са изследвали броя имунологични предизвикателства, на които човек може да отговори по едно и също време. След като са взети предвид различните съставки във ваксините, включително бактериалните протеини и полизахариди и вирусните протеини, е било изчислено, че малките деца могат безопасно да реагират на до 100 000 ваксини наведнъж.

Спорeд предписанията в момента, е препоръчително децата да се ваксинират срещу най-много 14 заболявания в двегодишен период.

Виж имунизационния календар

Мит 3: Ваксините срещу дребна шарка, заушка и рубеола предизвикват аутизъм

Началото на това твърдение е поставено през 1998 г., когато е публикувано едно изследване на д-р Андрю Уийкфилд. То обаче обхваща само 12 деца, 8 от които с родители, вярващи, че поведенческите проблеми на децата им се дължат на ваксини. Изследването успява да предизвика широк отзвук в САЩ и вследствие на това ваксинациите започнали да намаляват с огромна скорост. По-късно през същата година обаче редакторите на списанието официално анулират изданието, цитирайки доказателства, че публикуваната информация е била погрешна.

Много други изследвания преди това, а в годините след 1998 г., доказват, че няма връзка между аутизма и посочените в него ваксини. Едно от най-мащабните и дългосрочни изследвания - от 2002 г. - проследява развитието на 537 000 деца и установява, че честотата на срещането на аутизма е еднакво и сред ваксинираните, и сред неваксинираните. След много анализи и обсъждания Световната здравна организация прави същото заключение – ваксините срещу дребна шарка, заушки и рубеола не водят до повишаване на риска от аутизъм.

Мит 4: Ваксините не са 100% безопасни

Това е по принцип вярно, но и вървенето по улицата не е 100% безопасно. Което обаче не спира пешеходците. Почти всички ваксини са в инжекционна форма и съответно могат да предизвикат временна болка, зачервяване и чувствителност в зоната на поставяне. Други редки странични ефекти са температура, постоянен плач и алергични реакции. Дори още по-рядко срещани са наистина сериозните оплаквания.

Например старата вече неизползвана ваксина срещу ротавирус се е свързвала с леко покачване на опасен проблем, свързан с блокиране на червата. Между 1998 и 1999 г. в САЩ тази ваксина е била направена на 1 милион деца. От тях при около сто е наблюдаван този проблем, а смъртният случай е само един.

Намираме за безсмислено да се присъединяваме към спора - безопасни или не, посочва zdrave.bg. Най-малкото заради аксиомата, която никой разумен човек не може да оспори - разликата между лекарството и отровата нерядко е само една крачка - дозата! А иначе сме съгласни - както и повечето неща в живота, и ваксините не са съвършени. И сигурно един ден някои от тях ще престанат да се използват, а други ще бъдат заместени от по-качествени. Историята на развитието им показва именно това.

Но пък не виждаме как разумният човек би отрекъл - пропускането на ваксинациите може да донесе много сериозен риск. Например най-широко разпространената причина за тежката диария – ротавирус - убива 20 до 100 деца всяка година на територията на САЩ и води до хоспитализирането на 55 до 100 хиляди. В световен план 3 милиона деца умират годишно от ротавирус.Мит 5: Ваксините не работят

Тъй като някои от ваксините съществуват от около 50 години, повечето по-млади родители на практика не са се сблъсквали в живота си със съответните заболявания. Но ваксините все още работят и драстичният спад на заболеваемостта се дължи основно на тях. Например преди ваксината срещу дребна шарка да стане масова през 1963 г. почти всеки човек е прекарвал заболяването преди да навърши 15-годишна възраст. Само в САЩ на година тя е убивала средно по 500 души, най-вече деца.

След въвеждането на ваксината случаите на дребна шарка там са стигнали до 37 през 2004 г. Но през 2008 г. тази бройка се е увеличила до 130, като много от пациентите не са били ваксинирани. В Англия и Уелс подобно избягване на ваксинациите е причинило скок в регистрираните случаи на дребна шарка от 56 през 1998 г до 1348 през 2008 г. Заради трайността на тенденцията днес дребната шарка вече официално се счита за завърнало се ендемично заболяване.Коментари

Коментар: 1

Платена статия нямаща нищо общо с реалността!!! "било изчислено, че малките деца могат безопасно да реагират на до 100 000 ваксини наведнъж" Как тъй до сега нито един лекар не го доказа това нагледно, като позволи да му сложат 5-10 ваксини наведнъж.


  • 1

Добави коментар