5 кг тумор извадиха от дете

144
5 кг тумор извадиха от дете

В Пловдив

Тумор с тегло над пет килограма в осемгодишно дете оперира преди дни проф. Пенка Стефанова, завеждащ Детска хирургия в Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив, предаде БГНЕС.

Туморът е тератом, най-голям в последните няколко години. На практика е "смлял" в себе си яйчника на детето, но след отстраняването му репродуктивните функции се запазват. Момиченцето е от Пловдив, добре е и ще бъде изписано след два дни.

Подобни операции не са рядкост, казва проф. Стефанова, по-трудни са хирургическите интервенции при новородени. В момента в отделението има две деца, родени преди дни, които ще живеят благодарение на скалпела. Тънките черва на едното са били запушени, а при другото има несъвместима с живота аномалия на ануса.

На 31 октомври на десетия етаж на болницата беше оживено. Чужди студенти, сред които гърци и финландци, празнуваха с малките пациенти Хелоуин. Използваме всеки повод, за да зарадваме децата, казва проф. Стефанова, за нас е добре тук да е весело, те да ходят по коридорите, а залежат ли се, тогава екипът се притеснява.Добави коментар