42 млн. деца под 5 г. затлъстели

67
42 млн. деца под 5 г. затлъстели

Около 84 на сто от младежите не правят достатъчно упражнения

Болестите, свързани с начина ни на живот, убиват преждевременно 16 милиона души всяка година, съобщи Световната здравна организация, цитирана от АФП. Около 6 милиона души умират преждевременно всяка година поради тютюнопушенето.

3 300 000 смъртни случаи са свързани със злоупотребата с алкохол, 3 200 000 с липсата на физическа активност и 1 700 000 с прекалената употреба на сол. 42 000 000 деца под 5-годишна възраст са затлъстели, а около 84 на сто от младежите не правят достатъчно упражнения.

Нездравословните навици, като пушене, злоупотреба с алкохол и прекомерната консумация на мазнини, сол и захар, са предизвикали епидемия от болести, които, взети заедно, са основните причини за смъртността, заяви СЗО.

Вижте още: Изчисли ще затлъстее ли бебето

Незаразните болести, като сърдечносъдови заболявания, диабет, белодробни болести и някои видове рак, са причинили смъртта на 38 милиона души по света през 2012 г., като 16 милиона от тях са под 70-годишна възраст. 82 на сто от тези смъртни случаи се срещат в страни с ниски и средни доходи, а повечето от тях могат да бъдат предотвратени само с малки инвестиции, установи доклада, цитиран от Нова телевизия.

Милиони хора биха могли да бъдат спасени, ако през следващото десетилетие светът инвестира 1.2 млрд долара всяка година, което прави 1–3 долара на човек за популяризирането на здравословните навици. Изчислено е, че ако не се направи нищо за подобряване на положението, случаите на преждевременна смърт от незаразни болести ще изсмуче 7 трилиона долара от глобалната икономика през следващото десетилетие.Добави коментар