30% от гимназистите алкохолици

80
30% от гимназистите алкохолици

Близо 80% от тях употребяват алкохол

Близо 80% от гимназистите употребяват алкохол, а 30% злоупотребяват с него. Стряскащите данни съобщи доц. Снежа Златева, началник на Клиниката по токсикология във Военноморската болница и ръководител на проект "Младежко развитие - растеж и развитие без алкохол", финансиран от общината.

В продължение на пет месеца тази година са били анкетирани 326 ученици от две варненски гимназии. Оказало се, че семействата и най-вече приятелите на 77.4% от тях толерират пиенето на алкохол, пише вестник "Труд".

Близо 46 на сто от подрастващите обяснили, че надигат чашката, за да се впишат в група и да се харесат на съучениците си. 4.3% били физически зависими от алкохола, но психическа зависимост била отчетена при 40.6% от пиещите участници в анкетата.

"Рискът от бързо развитие на зависимост и по-сериозни увреждания възниква поради склонността на учениците да употребяват солидни количества концентрат за сметка на по-малко бира и вино. В това отношение нашите гимназисти се различават от връстниците си в развитите страни на Европейския съюз, които предпочитат по-нискоградусови напитки", обясни доц. Златева.

Лекари и доброволци от сдружение "Живот без алкохол" провели обучителна програма сред тийнейджърите, която, освен лекции за вредата от алкохола, включвала издаване на книжка със съвети и създаването на сайт на превенция. "Установихме, че опитът ни е успешен - след програмата учениците бяха два пъти по-добре информирани за това колко алкохол може да доведе до интоксикация, до зависимост и до увреждане на бъдещото им потомство, както и за факта, че пиенето създава риск за лесен преход към наркотици", каза доц. Златева.

Според нея подобрената информираност на подрастващите за вредата от алкохола естествено водела и до увеличаване на негативното отношение към него. Скорошно изследване във Варна показа, че учениците масово употребяват леки дроги.Добави коментар