20 уж логични, а всъщност абсурдни слуха за здравето

74
20 уж логични, а всъщност абсурдни слуха за здравето

Популярността на някои погрешни схващания по никакъв начин не ги превръща в правилни

Понякога наистина е много трудно да бъдат отделени реалните факти от измислиците. Какъвто и да е произходът им, подвеждащите слухове могат най-малкото да предизвикат ненужни тревоги, да ни накарат да променим, всъщност, полезни навици, които наистина заслужават отделеното време и усилията. Zdrave.bg предлага отговори на 20 въпроса за здравето:

Въпрос: Наистина ли туршиите, продавани по магазините, се консервират с обезцветяващ препарат?

Отговор: Не е точно така. И няма причина да спрете да ги ядете. Зеленчуците се изплакват (не консервират!) в хлорен разтвор, който се използва с цел да убие опасни бактерии като салмонела и ешерихия коли (E. coli), причиняващи сериозни хранителни заболявания. Повечето предварително нарязани продукти, включително замразените зеленчуци и плодови салати, наистина се изплакват с този или друг подобен дезинфектант.

Въпрос: Продуктите за детоксикация на дебелото черво действат ли и безопасни ли са?

Отговор: Повечето от тях, всъщност, не действат и понякога наистина могат да бъдат опасни. “Пречистващи” дебелото черво процедури могат да се основават на погрешната теория, че утаечните вещества и токсините – паразити, пестициди или химикали – се натрупват и залепват за стената на дебелото черво, предизвиквайки различни заболявания. В действителност, фекалната материя не залепва за стената на дебелото черво и няма никакви доказателства, че токсините се натрупват там.Въпрос: Тренирането на празен стомах наистина ли изгаря повече мазнини?

Отговор: Да, но не очаквайте чудодейно изгаряне. Когато правите упражнения, тялото ви изгаря калории и от мазнини, и от въглехидрати. Скорошни изследвания показват, че тренирането на празен стомах може да изгаря малко повече калории от мазнините, ако нямате също толкова калории от въглехидрати, които да изразходвате, но като цяло количеството изгорени калории е почти еднакво.

Въпрос: Наистина ли е лошо да се използва мобилен телефон в болница?

Отговор: Няма единодушно мнение по този въпрос, макар че ако влезете в някоя от нашите и се огледате колко хора ползват мобилните си телефони, като че изводът ще се наложи сам. В действителност има вероятност едно обаждане на неправилното място да накара някои електрически уреди да спрат (според едно датско изследване от 2007 г. това се случва особено лесно при пейсмейкърите). Но тези резултати си противоречат с изследване на американската клиника “Мейо”, проведено година по-рано и показващо, че няма примери за “клинично важна” взаимовръзка между мобилните телефони и медицинските апарати.
Затова и никъде няма забрана за ползване на мобилни телефони в болници и други здравни заведения.

Въпрос: Пиенето на вода помага ли наистина да отслабнем?

Отговор: Да, но само ако заради това ядете по-малко. Ако само добавите вода към нормалната си диета, това не води до отслабване. Но ако пиете вода вместо напитки със съдържание на захар, тогава калориите, които си спестявате, действително ще ви помогнат да отслабнете.

Въпрос: Може ли яденето на прекалено много захар да причини диабет?

Отговор: Не и по начина, по който, да речем, цигарите причиняват рак. Но все пак изследвания показват, че захарта може да изиграе някаква роля в тази посока и е разумно да ограничите приема й. Първо и най-важно е друго: наднорменото тегло повишава риска от диабет тип 2, а консумирането на много захар може да допринесе за напълняването.

И все пак, за да сме напълно точни, трябва да посочим, че според някои изследвания прекомерният прием на захар може да повиши риска от диабет независимо от теглото. Едно такова изследване, например, е установило, че при жените рискът от диабет почти се удвоява, когато те увеличат количеството консумирани напитки с добавена захар от една на седмица до няколко на ден (за повече от 4 години!).Въпрос: Наистина ли може мускулите да се превърнат в мазнини?

Отговор: Не. Мастната и мускулната тъкан са различни и едната не може да се преобразува в другата. Но понякога може и да изглежда сякаш се случва така. Това се дължи на факта, че човек от 30-те си години започва да губи мускулна маса, особено ако не тренира или не се движи достатъчно. Изчислено е, че за 10 години метаболизмът може да намалее с около 3%. Мазнините обикновено се появяват там, където някога сте имали стегнати мускули - като задната страна на ръцете, например.

Въпрос: Пикантните храни подобряват ли метаболизма?

Отговор: колко лесно би било, ако е така! Скоростта на метаболизма ви се определя от пола, височината, теглото, телосложението и възрастта. Тези фактори определят количеството калории, което тялото ви ще изгори, за да поддържа основните си функции. Яденето на пикантни храни не може да повиши (поне не значимо, за да се превърне във фактор) скоростта на обмяна на веществата и да ви помогне да изгорите повече калории.

Въпреки че температурата на тялото може временно да се повиши и сърцето да бие малко по-бързо, след като сте яли пикантни храни, в по-дългосрочен период подправките нямат никакъв принос за скоростта на метаболизма ни.

Въпрос: Истина ли е, че течната очна линия предизвиква синусови инфекции?

Отговор: Такава ситуация предполага, че очната линия е способна да се оттече в синусите, да се отложи и да предизвика инфекцията, но това е невъзможно. Естественият процес на сълзене може да пренесе малки частички грим в слъзните канали, но те се оттичат навън през ноздрите. Ако получите раздразнение на окото и синусови симптоми, след като сте сложили очна линия, вероятно става дума за алергична реакция.

Въпрос: Бялото брашно наистина ли е избелено с опасни химикали?

Отговор: Не. И ние сме срещали подобни твърдения в мрежата - например, че брашното се избелва с алоксан (съставка, която причинява причинява диабет), но няма приведени никакви доказателства, че това наистина е така. Всъщност, брашното се избелва по естествен начин - от само себе си - като жълтите съставки, наречени ксантофили, реагират с кислорода във въздуха. За този процес са нужни няколко седмици. За да се ускори избелването, понякога все пак се използват химикали, но те са идентични с използваните при дезинфекцирането на зеленчуци и плодове преди консервирането им или веднага след набирането им – за да бъдат транспортирани надалеч). Този тип химични вещества са официално одобрени за употреба.

Следва...Добави коментар