19 градини под карантина

70
19 градини под карантина

Случаите на варицела се увеличават

Деветнайсет детски градини във Варна са под карантина заради все повечето болни от варицела деца. Лекари успокояват, че мярката е рутинна, а броят на заболелите е в рамките на нормалното.

Заболеваемостта от варицела започва през септември, а пикът е през януари-февруари. От началото на месеца регистрираните случаи са около 100. Част от детските градини обаче са под карантина, съобщи bTV.

"Има 10 детски градини, които имат повече от 10 заболели и това е реализирано в рамките на два-три месеца в различните детски заведения," каза д-р Светла Станева от РЗИ-Варна.

Според медиците, опасност от епидемия засега няма. Най-често от варицела се разболяват децата от 1 до 4 години. Симптомите са висока температура, отпадналост и обрив.

"Лечението е симптоматично. Локално, за да се намали силата на обрива, да се предпази от инфекция и общоукрепващо," обясни д-р Станева.

В България няма ваксина срещу варицелата, защото боледувалият веднъж придобива имунитет за цял живот. Все пак учените са установили, че една трета от населението на земята е резистентно на вируса.Добави коментар