1800 умират от пневмонии

105
1800 умират от пневмонии

Обикновено хората умират от сърдечна слабост или белодробен оток след грип

Над 1800 души умират от пневмонии вследствие на грипа всяка година у нас. Шокиращите данни оповести проф. Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология. Проф. Кожухарова мотивира необходимостта от национална програма и от безплатни ваксини за някои от хората с хронични заболявания с високата смъртност.

По думите й точният брой на починалите не се знае, тъй като в смъртните актове изключително рядко пише „грип”. Обикновено хората умират от сърдечна слабост или белодробен оток, поясни тя, цитирана от вестник "Монитор".

Вижте още: Най-добрите натурални средства срещу грип и настинка

България има нужда от национална програма за грипа, но тя трябва да бъде реалистична, за да може да бъде реализирана, посочи още националният консултант и припомни, че такава програма вече е написана, няколко пъти е осъвременявана, но продължава да отлежава трета година в Министерството на здравеопазването.

Като пример за нереалистични неща специалистът посочи исканията за задължителното имунизиране на всички лекари срещу грип. Тя отбеляза, че това звучи доста бомбастично и напомни, че навсякъде по света ваксинацията е препоръчителна. Според нея трудно може да се говори и за имунизация на всички рискови групи, а НЗОК да плати за това.

Д-р Кожухарова каза, че в програмата е било записано подобно нещо, защото обикновено като рискова група се приемат хората над 65-годишна възраст, но техният брой е доста голям. По думите й това обаче може доста да затрудни бюджета на здравната каса. Ето защо в програмата трябва да бъде заложено лека-полека да бъдат имунизирани хората с хронични заболявания на тази възраст.Добави коментар