17 000 деца са със силанти

118
17 000 деца са със силанти

Някои деца са били на зъболекар за пръв път

Силанти са поставени на 17 000 деца след приключилия първи етап на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години. „Нито една подобна програма не е стигала до краен резултат, както сега“, посочи д-р Гаджев. Той обясни, че от изключително значение за това е точността на извършената работа и информирането на родителите относно процеса на силанизирането. Според специалистите пътят към подобряването на статистиките за денталното здраве на децата у нас е превенцията и информираността на родителите. Родителите са най-слабото звено в детската дентална профилактика. Този извод направиха от Българския зъболекарски съюз (БЗС) на кръгла маса Те представиха резултатите от програмата за профилактика на денталните заболявания при деца от 5 до 9 години.

Родителите не се грижат за зъбите на децата си

„Основният проблем е, че в началото родителите трудно бяха убеждавани, че трябва да заведат децата си на зъболекар. Даже деца на 6-годишна възраст са влезли за пръв път в зъболекарски кабинет. Родителите трябва да ги заведат още при пробива на първите зъби - на шестмесечна възраст“, коментира д-р Николай Шарков, председател на Националния координационнен съвет на програмата и зам.-председател на БЗС.

Родителите са тези, които съвместно с институциите и преподавателите трябва да се грижат за добрата устна хигиена, правилното хранене и честотата на прегледите на децата. Според специалииистите обаче, за българското общество е трудно да приеме с доверие нещо, за което не се налага да си бърка джоба.Продължава поставянето на безплатни силанти

„Завърши първият етап от националната кампания за поставяне на безплатни силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 9 години. След февруари следващата година кампанията продължава. Националната програма за профилактика има и други цели, защото поставянето на силанти няма да реши проблема с кариеса. Другите елементи на програмата са под общото наименование „Здравно обучение и възпитание“. Ще обучаваме както децата, така и родителите на правилна устна хигиена, на правилно хранене“, каза още д-р Шарков.

„Силанизирането“ е запечатване със специален материал, което възпрепятства задържането на храна и предотвратява възникването на кариес по дъвкателните повърхности на зъбите. „Програмата върви успешно, защото има ясно формулирани цели“, изтъкна националният координатор проф. Мария Куклева. Тя посочи, че профилактиката на денталните заболявания при децата вече е приоритет на много институции.

Инициативата се осъществява от БЗС със съдействието на министерствата на образованието и здравеопазването и се предвижда да продължи до 2014 г. Центрове за профилактика и прегледи са отворени в няколко града в страната. За два месеца през тях са преминали 16 982 деца. Най-много са били те в София - 2801, Варна - 1642 и Пловдив – 1185. Според данните голяма част от участвалите деца са отишли на зъболекар за първи път. Инициативата е отворена и за лица без здравна осигуровки.И бременните трябва да се грижат


Д-р Шарков отбеляза, че програмата ще бъде насочена и към бременните. По думите му се е загубила връзката между бременната и зъболекаря. „Навремето веднага след установяване на бременността, жената отиваше на преглед при стоматолог, който не само установяваше състоянието на венците и зъбите й, а й даваше ценни съвети за грижа за зъбите при всеки етап от бременността - какво трябва да прави бременната както за своето здраве, така и за здравето на бъдещото си дете“. Д-р Шарков заяви, че във всеки определен период от бременността бременните трябва да имат и определено поведение по отношение на храненето.

Българите масово с болни зъби

95 процента от българите имат поне един кариес, а само 33 процента редовно си купуват четка и паста за зъби. Повече от половината българи се обръщат към лекар само при тежка необходимост. Според статистика на Българския зъболекарски съюз (БЗС) всеки четвърти тийнейджър на 18 години е с поне един изваден зъб, а 80% от 6-годишните български деца имат по четири-пет кариеса на млечните зъби. Председателят на БЗС д-р Борислав Миланов коментира, че над 70% от българското население не отделя необходимото внимание на своята устна хигиена. По думите му това се отразява пряко както на здравето, така и на прогнозата, свързана с него и не на последно място - средствата, които след това трябва да инвестира човек, за да излекува зъбите си.Добави коментар