15 минути = 3 години

88
15 минути = 3 години

Дори кратките тренировки удължават живота

Хората, които твърдят, че са прекалено заети, за да тренират, сега нямат никакви извинения, тъй като учени установиха, че само 15 минути физическа активност на ден увеличава продължителността на живота.

Изследването, публикувано в сп. "Лансет", показва, че дори кратките физически натоварвания могат да увеличат живота с три години. Първите 15 минути тренировки намаляват смъртността с 14 на сто, а всеки допълнителни 15 минути - с още 4%.

Тази тенденция се запазва, докато човек тренира по 100 минути на ден, след което не се наблюдават повече положителни последици. По-голямото натоварване за кратки периоди има същото въздействие както по-малко интензивните тренировки, които продължават по-дълго.

Физическата дейност предпазва и от рак, установили още учените. Неактивните хора са изложени на 11% по-висок риск от рак от хората, които тренират без тежки натоварвания, съобщи БГНЕС.

Броят на смъртните случаи от рак намалява с 1% за всеки допълнителни 15 минути ежедневни тренировки след първите 15 минути.

В изследването на Националният здравен изследователски институт в град Чжунан, Тайван, участвали над 400 000 души, които били наблюдавани между 1996 и 2008 г. Участниците, които били на възраст от 20 години нагоре, трябвало да отговорят на въпроси за физическата си активност през свободното си време в седмицата.

След това те били поставени в една от петте категории въз основа на формула, която вземала предвид интензивността на упражненията и времетраенето им. Петте групи били "неактивна", "ниско активна", "средна", "висока" и "много висока".

Хората в групата с ниска активност тренирали средно по 92 минути на седмица или 15 минути на ден. Положителните последици от физическата дейност се отнасят и за двата пола, за всички възрастови групи и за хората с риск от сърдечни заболявания.



Добави коментар