12 неща, които зъболекарят ще разбере, само като отвори устата ви

202
12 неща, които зъболекарят ще разбере, само като отвори устата ви

Устата е прозорец към тялото

Кариеси, зъбен камък и проблеми с венците – сигурно си мислите, че това е основната материя, с която работят зъболекарите. И грешите.

Устата е прозорец към тялото, казват не само специалистите по нашите зъби, но и лекарите. Често болести като рак, анемия и диабет, първо са идентифицирани от стоматолог при редовен преглед, който дори спасява живота на пациента си.

И тук става въпрос не само за заболявания - зъболекарите могат да открият всичко в устата ви - от лошите ви навици до любимите напитки. Трябва само да кажете "Ааа".

Поддържате идеална зъбна хигиена, но само преди посещението при зъболекаря

Ако използвате конец за зъби, само когато ви предстои преглед, не се надявайте, че ще заблудите стоматолога си.

Белег за добра зъбна хигиена, спазвана ежедневно са здравите венци – те не кървят, не са възпалени и са приятно розови на цвят.

Бременна сте

Близо 40% от жените развиват възпаление на венците по време на бременността, сочи лекарската статистика. Това се дължи на увеличените нива на хормона прогестерон, който създава по-добра среда за бактериите.

Нещо повече, при бременните по-често се появяват и други усложнения, като например гноен гранулом, което представлява доброкачествен тумор, който изчезва след раждането.

Ядете ноктите си

без да поглежда ръцете ви, зъболекарят вече е наясно с този ваш навик. Признаците са напукване в емайла и износване на зъбите заради постоянния стрес, който им причинявате.

Освен това може да имате болки в челюстта или дискомфорт. И проблемът идва не от твърдостта на самите нокти, а от търкането на горните зъби върху долните.

Лошият дъх е признак за нещо по-сериозно

Медицинският термин за лош дъх е халитоза. По спецификата на миризмата от устата ви обаче зъболекарите могат да познаят на какво се дължи тя.

Често това е белег за недиагностициран диабет, бъбречна или чернодробна недостатъчност, гастроезофагеален рефлукс, белодробен абсцес или бронхит.

Може да страдате от хранително разстройство

Много от пациентите са изненадани, че техният зъболекар е първият, който открива признаци на хранително разстройство. При булимията, например, се проявява много специфично износване на зъбите.

Киселинната ерозия на задната част на зъбите може да е белег за употребата на някои лекарства, както и наркотици или антидепресанти, казват зъболекарите.

Вижте още: 15 неща, които да изхвърлите, за да сте по-щастливи и по-здрави

Смучете си палците

Днес смученето на палците не е патент само на децата. Този навик се проявява и при възрастните, които не са успели да го изкоренят навреме.

Той обаче води до дълготрайни последици, като промяна в разположението на зъбите, увреждания върху захапката и други.

Може да имате инфекция на синусите

Често пациентите си мислят, че ги боли зъб, а се оказва, че са с инфекция на синусите. Причината е, че корените на зъбите са разположени в близост до синусите.

Зъболекарите съветват да направим един прост тест, ако се колебаем за каква точно инфекция става въпрос. Опитайте се да докоснете пръстите на краката си, докато изпитвате болка. Ако тя се увеличи, ви трябва лекар, а не зъболекар.

Имате недостиг на витамини

Недостигът на витамини и минерали може да доведе до много орални проблеми. Той увеличава инфекциите и води до кървене на венците.

Липсата на желязо, например, води до тежки рани в ъглите на устата, както и до промени в езика.

Имате диабет

Много пъти дисбалансът в нивата на кръвната захар води до кървене, подуване и болка във венците.

Имате проблем с алкохола

Алкохолът изсушава устната кухина, което води до поражения върху зъбите, защото слюнката по принцип неутрализира действието на опасните за емайла ни киселини.

Имате рак на устната кухина

"Първите признаци на рак на устната кухина са необяснимо кървене, бели, червени или пъстри петна в устата, промяна в начина, по който зъбите си пасват, отоци, удебелявания, бучки или подутини, както и ерозирали зони по устните, венците или други области в устата.

Ако имате един от тези симптоми, добре е орален хирург да вземе биопсия от всяка подозрителна тъкан.

Обичате газирани напитки и сокове

Газираните напитки, соковете и енергийните напитки причиняват сериозни щети на зъбите. Постарайте се да ги ограничите, ако не искате да зачестите срещите с вашия зъболекар. Добави коментар