11 жени всеки ден заболяват от рак

168
11 жени всеки ден заболяват от рак

България държи едно от челните места по злокачествени заболявания при жените

Заболеваемостта от онкологичните заболявания при жените се увеличава с близо 2% годишно. Това стана ясно по време на Втората конференция на Националната болница по онкология, която тази година беше на тема „Злокачествените заболявания на женските полови органи”.

Статистиката сочи, че всеки ден 11 жени у нас заболяват от рак на гърдата и средно 9 от рак на маточната шийка, матката или яйчниците. Страната ни държи едни от най-предните места в Европейския съюз по заболеваемост от злокачествени заболявания при жените, като рак на гърдата и маточната шийка.

Над 50% от всички новодиагностицирани случаи на рак при жените се формират от рака на маточната шийка, маточното тяло и яйчниците. Забелязва се и все по-често откриване на два или повече вида рак едновременно при един пациент, съобщи Дарик радио.„В различните години се движи между 22 и 27% ракът на млечната жлеза, маточната шийка - 7%, 8% тялото на матката, яйчника около 5%. Причините за смърт са около 1/3 от всички починали от рак при жените. Млечната жлеза заема 18%, маточната шийка 5%, маточното тяло 4%, а яйчниците - около 6%”, отчете доц. Иван Гавраилов.

По думите на доц. Галина Чакалова, завеждащ клиниката по гинекология в Националната болница по онкология, не се наблюдават промени във възрастта на жените, които заболяват от рак на гениталиите, но все още не се отчита намаление на смъртността. „Преживяемостта при рак на маточната шийка се установява, че е по-добра, около 5% е повишена. Това се отнася и за болните с карцином на тялото на матката и дори при болните с карцином на яйчника”, заяви тя.

На конференцията присъства и заместник-министърът на здравеопазването, д-р Минчо Вичев. Той се ангажира скоро да бъдат завършени проектите в областта на скрининговите програми и усвояването на евросредства за лечението на онкологични заболявания.Добави коментар