100 хил. българи с хепатит С

55
100 хил. българи с хепатит С

Около 2.5% са носители на болестта

Между 100 000 и 150 000 българи са болни от хепатит С. До около 2.5 на сто са носители на болестта. Данните изнесе проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология към столичната болница "Св. Иван Рилски".

В световен мащаб болните от хепатит С достигат до 170 милиона. В 22 европейски държави пациентите с това заболяване са 7.3-8.3 милиона. Болестта протича почти без симптоми и може да бъде в латентна фаза 10-20 години, обясни доц. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология във Военномедицинска академия.

По думите му едва 15 на сто от болните имат остра изява на заболяването. Симптомите на хепатит С са умора, недоспиване, тежест или тъпа болка в дясното подребрие, гадене, припомня bTV. Близо 2 хиляди болни се лекуват по програма на Националната здравноосигурителна каса, тъй като това е броят на пациентите, които отговарят на критериите за лечение. Острата фаза на заболяването се лекува симптоматично.

От днес представители на Българското дружество по гастроентерология организира срещи с общопрактикуващи лекари и със специалисти от извънболничната помощ, в които ще се разяснява извършването на скринингова програма за откриване на зараза с хепатит С сред гражданите.500 реактива за откриване на вируса чрез слюнка ще бъдат раздадени на лекарите. Те ще преценяват кой от пациентите трябва да бъде изследван, като критериите ще се определят чрез въпросник.

Специалистите съветват всички настоящи или бивши наркомани; пациенти, преживели кръвопреливане или трансплантация преди 1992 г., пациентите на хемодиализа; хората с татуировки или пиърсинг; медицински персонал, контактуващ с игли; заразени с вируса на СПИН, както и деца, родени от майки, болни от хепатит С, да се изследват за носителство на вируса на хепатит С.Добави коментар