100 души на ден ухапани от кърлежи

190
100 души на ден ухапани от кърлежи

Лекарите съветват да се приеме антибиотик

Силно завишен интерес към изследванията на кърлежи отбелязват от Националния център по заразни и паразитни болести. “Между 65 и 127 души всеки ден търсят помощ за определяне на наличието на борелия в кърлежи, която предизвиква лаймска болест”, заяви пред “Труд” директорът на института проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му най-правилното поведение при ухапване от кърлеж е той да се свали внимателно от кожата и да се огледа дали хоботчето му не е скъсано – ако е така, то трябва да се извади. След това мястото на ухапване трябва да се дезинфекцира много добре и ако паразитът е от градинка, парк или междублоково пространство, е необходимо в най-кратък срок еднократно да се приеме антибиотик.

“Това елиминира над 90% вероятността да се развие някоя бактериална инфекция, пренасяна от кърлежи”, допълни проф. Кантарджиев.

Данните от центъра по заразни болести сочат, че от началото на годината в страната са регистрирани 54 случая на лаймска болест, а за същия период през миналата година те са били 86.

Добави коментар