100 деца се борят с хемофилия у нас

113
100 деца се борят с хемофилия у нас

Общият брой на болните е 700

Най-голямото предизвикателство пред нас е да осигурим постоянен и адекватен достъп до лечение на хората с хемофилия. Това каза Виктор Паскалев, зам.-председател на Дружеството по хемофилия при отбелязването на световния ден на хемофилията, предаде БГНЕС.

Събитието се отбелязва у нас с изложба на 60 рисунки на деца с хемофилия. В България живеят около 700 болни от хемофилия, като приблизително 100 от тях са деца. Национален регистър за точния брой на болните няма и затова е трудно да се даде изчерпателна информация за състоянието им.

Само 25% от болните по света имат достъп до адекватни грижи. В това число влиза и България. Паскалев призова гражданите да се включат в кампанията за кръводаряване, която се проведе днес около столичните православни храмове "Св. Александър Невски", "Св. Неделя", "Св. Седмочисленици", "Св. Георги", "Покров Богородичен".

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев призова повече политици и граждани да обърнат внимание на това заболяване, за да се повиши качеството на лечението, което получават болните от хемофилия у нас.Добави коментар