10-те най-големи врагове на съня

253
10-те най-големи врагове на съня

Системното недоспиване изисква незабавни мерки

На кого ли не се случва – по някаква неясна причина в един момент сякаш губите съня си. Иска ви се да разберете защо, за да може отново да се събуждане сутрин отпочинали и готови за деня... Разбира се, причините могат да бъдат различни, но последствията са еднакви. Установено е, че дори една нощ недостатъчен сън повишава сериозно риска за здравето или най-малкото целият ден се чувствате отпуснати и неработоспособни. Как да го избегнете?

Редица наблюдения доказват, че системното недоспиване изисква незабавни мерки - хроничните проблеми със съня не само влошават качеството на живот, но носят и реален риск за здравето. Дори само няколко последователни безсънни нощи са причина за повишен риск от пътно-транспортно произшествие и хронични заболявания като диабет, високо кръвно и затлъстяване.

Добрата новина е, че повечето причини за недоспиването са напълно преодолими. От zdrave.bg предлагат повече информация за 10-те най-чести виновници за безсъние и съответните съвети как да се справим с тях.

1. Не изключвате компютъра

Най-накрая сте приключили с работния ден и със задълженията у дома. И искате да използвате най-накрая малко време да поровите обезпокоявани в интернет? По-добре не допускайте тази грешка. Компютрите са истински „саботьори” на съня.

Експертите твърдят, че светлината от екрана стимулира определена структура в мозъка, отговорна за биоритмите на организма. В тази част от мозъка се намират рецептори, които реагират на светлина и активират мозъчната кора. Светлината на екрана на практика имитира дневната светлина и може да разсъни човек още преди той да е заспал.

Съвет: Изключете компютъра 1-2 часа преди сън. Същото важи и за други силни и близко разположени източници на светлина.

2. Превръщате спалнята си в работно място

Проучванията на съня показват, че хората спят най-добре в собствените си спални, когато са свикнали да не правят там нищо друго. За съжаление, мнозина там работят, ядат и гледат телевизия.

Съвет: Използвайте спалнята си само за 2 неща: сън и секс Превърнете я в комфортно място за спане – тъмна, тиха, прохладна и без излишни предмети.

Най-смешните пози за сън

3. Мислите непрекъснато за някакъв проблем

Често съзнанието ни е постоянно заето с разрешаването на различни проблеми – от финансовата криза и проблемите на работното място до “по-дребни” - например взаимоотношения с приятели и роднини. Освен това самото безсъние е чест повод за тревога.

Колкото повече мислите и се притеснявате, толкова шансовете ви да заспите намаляват.

Съвет: За да избегнете стреса поне вечер, избягвайте да гледате телевизия след 22 часа вечерта. Доказано е, че телевизията не намалява напрежението, което се насъбира у нас в края на деня, а напротив. Ако все пак не можете да спрете да мислите за работа, за приятел или за предстоящи задължения, най-добре е да се разсеете с приятна музика или с любимата си книга.

Медитацията и специалните техники за отпускане също могат да помогнат в борбата със стреса. Преди да заспите, се фокусирайте върху дишането си или си представете, че се намирате на красиво място – любимо кътче на брега на морете или в планината.4. Приключвате вечерта с чаша алкохол

На пръв поглед чашата твърд алкохол преди заспиване отпуска и като че допринася за по-бързото заспиване. В действителност обаче алкохолът е един от най-големите врагове на съня - първоначалното опиянение трае само няколко часа, след което човек се събужда „по-буден” от всякога. Алкохолът възпрепятства производството на серотонин и норепинефрин – медиатори в нервната система, които участват в регулацията на стадиите на съня, особено в най-дълбоките часове на нощта.

Освен това алкохолът може да предизвика хъркане (или неговото увеличаване) и да предизвика обструктивна сънна апнея – сериозно нарушение на дишането по време на сън.

В никакъв случай не консумирайте алкохол непосредствено преди или след прием на сънотворни лекарства. Смесването им може да доведе до редица сериозни странични ефекти странични ефекти като загуба на съзнание и временна промяна в поведението.

Съвет: Топла безкофеинова напитка като чаша мляко или чай от лайка ще ви помогнат да спите по-добре. Топлите напитки първоначално повишават температурата на тялото, след което обаче се наблюдава рязък спад. По-ниската телесна температура помата и за заспиването и за добрия сън.

Освен това ритуалът на приготвяне на чая във вашата любимата чаша допълнително ще ви накара да се чувствате по-сънени.

5. Обичате да сте на топло

Времето навън е ужасно, а в спалнята е топло и уютно. Внимавайте! Може да ви очакват дълги и безсънни нощи - безсънието се свързва с по-високи стойности на телесна температура.

По-ниската температура на околната среда помага на мозъка да поддържа и ниска телесна температура по време на сън.

Съвет: Оптималната температура на спалнята следва да е 15-20 градуса.

Вземането на горещ душ 2 до 4 часа преди лягане може също да бъде от полза, защото подобно на топлите напитки горещият душ първоначално покачва температурата на тялото, след което идва трайно понижаване.

Следва...Добави коментар