10 прости правила за здраве

101
10 прости правила за здраве

Много хора посрещат Нова година с решението да отслабнат

Много хора посрещат Нова година с решението да поведат битка с излишните килограми. Горчивият им опит обаче показва, че тя често е изгубена предварително, пише БТА. Вместо това, международни експерти, цитирани от сайта Sify, препоръчват на всички, желаещи да са здрави целогодишно, да следват десет прости правила.

1. Избягвайте големите порции

Малките порции стимулират метаболизма, докато след обилно хранене човек се чувства ленив и сънлив.

2. Седнете на маса и се хранете бавно

Яжте бавно, за да дадете възможност на тялото си да освободи ензими, които казват на мозъка, че сте се заситили. Избягвайте да се храните на крак. Колкото по-бавно ядете, толкова по-голямо удоволствие ще получите от ястията и по-скоро ще се заситите.3. Не преяждайте, ако сте стресирани

Хората често търсят противоотрова срещу стреса, като един от първите им избори е да се тъпчат. Яденето за разтоварване обаче води до още по-силен стрес. Избягвайте безразсъдното тъпчене, вместо това потърсете други начини да се справите със стресовите ситуации.

4. Поддържайте водния баланс

Водата съставлява 70% от теглото на човека. Обезводняването причинява редица проблеми като ставни болки, спазми и главоболие. Винаги дръжте близо до себе си голямо шише с вода, която да пиете през деня.

5. Подбирайте внимателно хранителните продукти

Избирайте пълнозърнести и нискомаслени продукти и избягвайте рафинираните и преработени храни.

6. Ограничете алкохола и цигарите

По възможност ограничете алкохола и цигарите, както и излагането си на действието на цигарения дим у дома, в службата и в заведенията.7. Преминете на безкофеиново кафе

Кафето обезводнява кожата. Поради тази причина е добра идея да се премине към ободрителната напитка без кофеин. Стремете се да си осигурявате разнообразие от плодови сокове и млечни шейкове.

8. Не елиминирайте хранителни групи

Всяка хранителна група има своите предимства. Не е зле да ограничите тежките и трудносмилаеми храни и да наблягате на по-леките и здравословни продукти, но не изключвайте от менюто си цяла хранителна група, за да я включите в "забранения" списък.

9. Вечеряйте рано

Хранете се най-малко два часа преди лягане, защото по време на сън храносмилателните процеси се забавят.

Включвайте в менюто си изобилие от плодове, зеленчуци, кълнове и зърнени продукти. Тези храни осигуряват на тялото защита срещу болестите, засилват имунитета и са чудесен източник на енергия.10. Знаете ли?

Яйцата, тофу и някои зеленчуци са отличен протеинов заместител на червеното месо. По време на хранене можете да добавяте към зеленчуците на трапезата варени яйца, съдържащи протеини варива или приготвено на пара тофу.

И още един съвет за здравословна Нова година от специалистите: За незабавно облекчение на стреса и летаргията, затворете очи и вдишайте дълбоко 11 пъти. Така веднага ще се заредите енергийно и ще се почувствате успокоени.Добави коментар