10 починаха от нилска треска в Сърбия

109
10 починаха от нилска треска в Сърбия

В страната половината от комарите са заразени

Здравните власти в Сърбия се борят с разпространението на западнонилската треска. Вече има 10 смъртни случая. Регистрирани са и над 100 случая на заболели от опасната болест, която се пренася от комари. По последни данни половината комари в Ниш са заразени от вируса на западнонилската треска.

Директорът на Клиниката за инфекциозни болести в Ниш е поискал от градската управа да се извърши спешно пръскане против комари на територията на града. 50 от тях са носители на вируса на западнонилската треска, сочат проби, взети от насекомите, съобщи БНТ.

Това са данни от изследване, започнало през май в цяла Сърбия. Присъствието на вируса на западнонилската треска е потвърдено в Белград и още 9 големи града. Досега са заразени 105 души. 75 от тях са от Белград. Починалите са били над 50-годишни и са страдали от хронични заболявания, уточниха от здравното министерство. Никой от тях не е пътувал в чужбина и това потвърждава, че вирусът се разпространява в страната.

Симптомите на заболяването са треска, възпаления на лигавиците, а при тежките случаи - енцефалит. До средата на миналия век западнонилската треска се е срещала само в тропическите и субтропическите области на Азия и Африка. През последните години тя обхваща и други географски райони.Добави коментар