10 неща, които може да направите, за да се предпазите от рак

117
10 неща, които може да направите, за да се предпазите от рак

Няма сигурна гаранция срещу рака, но можем да намалим риска

Вчера беше световният ден за борба с рака, а за съжаление човечеството губи борбата, става ясно от доклад на Световната здравна организация. Според СЗО случаите на рак ще се увеличат с 57% в следващите 20 години и проблемът ще има катастрофални размери.

Всяка година 14 милиона души заболяват от рак, а в следващите две десетилетия този брой ще скочи на 22 милиона, прогнозират от СЗО. Смъртните случаи ще се увеличат от 8.2 млн. на година до 13 милиона.

Няма сигурна гаранция срещу рака, но можем да намалим риска, като живеем здравословно. Ето няколко начина за това:

Не пушете и избягвайте места, където се пуши

Съветът да не пушите е очевиден, но много хора подценяват вредата от пасивното пушене. То е също толкова вредно, макар да приемате по-малки дози от токсините!Спортувайте

Според изследване на Университета във Вермонт при мъжете в добра спортна форма рискът от заболяване от рак на белите дробове е с 68% по-малък, а рискът от рак на дебелото черво е с 38% по-нисък.

Ако се практикува редовно, спортът подобрява имунната система и поддържа здрав организма.

Не яжте пържено

В олиото загряно над определена температура се появяват карценогенни елементи. Всички знаем, че пърженото е вредно и въпреки това пържените храни са сред най-популярните.Пийте сок от нар

Според учените от Университета в Мадисън твърдят, че нара спира развитието на рак на белите дробове.

Ходете на профилактични прегледи

Правете всички възможни профилактични прегледи и изследвания, на които имате право. Ключовото при рака е ранното му откриване.

Яжте боровинки

Учените от Rutgers University препоръчват чаша боровинки на ден.

Потърсете лек за хъркането

Хъркането е симптом на апнея, а при хората с тази болест има 3 пъти по-голям риск от развиване на рак на дихателните органи.

Ограничете седенето

Според Американския институт за изследване на рака, около 92 000 от новите случаи всяка година се дължат на прекалено седене. И дори да спортувате, това не компенсира, че в останата част на деня сте били седнали! Ставайте и се разхождайте на всеки час или поне на два.

Яжте ядки

Яжте по три бразилски ореха на ден, съветват учени от Харвард.
Това намалява риска от рак на простатата, съветват от мъжкото списание Men's health. Добави коментар