10 натурални лека при простуда (2 част)

459
10 натурални лека при простуда (2 част)

Одобрени и от лекарите

Носът ви е запушен? Сухата кашлица ви държи будни по цели нощи? Не е нужно непременно да взимате лекарства с шепи, защото дори и лекарите могат да ви препоръчат някои естествени продукти, които бързо и ефективно отстраняват симптомите на настинка и грип.

Възпалено гърло, запушен нос, замаяност... Грипният сезон по това време на годината обичайно е още в началото си, но вече се виждат всички типични и мъчителни симптоми. Предписаните лекарства могат да помогнат, но първата линия на защита не е в аптеката, а в близкия супермаркет или дрогерия. Предлагаме ви цели 10 натурални лека, които, заради тяхната ефективност, се ползват с доверието и на лекарите:

Първите десет можете да видите тук.

6. Джинджифилов чай

Как действа? Коренът на джинджифила съдържа съставки, наречени джинджероли, които атакуват болката, възпалението, бактериите и вирусите. Джинджифилът потиска възпалителните съединения.

Доказано е, че най-голямо въздействие има върху облекчаването на стомашните болки и повръщането. Но когато сте с грип или настинка, имате нужда от повече течности и джинджифиловият чай е чудесен начин да си ги набавите (без да добавяте много захар).

Как да го използваме? За да облекчите възпаленото гърло, накиснете две чаени лъжички настърган джинджифил в чаша топла вода. Пийте поне по 2-3 чаши на ден.

7. Пикантни храни

Как действат? Както всички знаем, пикантните храни карат носа ни да тече. Чесънът, куркумата, лютите чушки и джинджифилът са силни противовъзпалителни средства, които смекчават дразнението в носа, гърлото и горните дихателни пътища. Например, капсаицинът, на който се дължи лютивината на чушките, възпрепятства увеличаването на възпалението в тялото.

Чесънът се бори с вирусите, като унищожава стените на вирусните клетки преди да са навлезли в тялото. Британско изследване от 2001 г. е установило, че хората, които са приемали хранителни добавки, съдържащи алицин – съставка, намираща се в чесъна, – в продължение на 90 дни, са намалили с повече от 50% риска от настинка, в сравнение с хората, приемали плацебо. Онези, които взимали добавката, но все пак настивали, се възстановявали по-бързо.

Лекарите препоръчват и куркумата като естествено противовъзпалително средство. Как да ги използваме? Срежете глава чесън наполовина и просто вдишайте изпаренията. Ще вдишате антивирусни частици, които облекчават настинката.

Лекарите препоръчват да разбъркате и една чаена лъжичка куркума в чаша топло мляко и да го пиете сутрин и вечер. Що се отнася до лютите чушки, накълцайте няколко и ги добавете към пържените ястия или ги използвайте като подправка за пица – много скоро ще усетите ефекта. При термична обработка ефектът на тези продукти намалява.

8. Пара


Как действа? Ако някога сте се надвесвали над тенджера с врящи спагети, знаете как носът ви започва да капе. Парата е идеален начин да пречистите запушения си нос. Въпреки че не убива вирусите на настинките и грипа, тя отваря синусите и дихателните пътища, за да улесни дишането.

Как да я използваме? Дръжте главата си над купа или тенджера с гореща вода, от която излиза пара, и вдишвайте. За допълнителна полза лекарите препоръчват, преди водата да започне да ври, да добавите един необелен картоф. В кората на картофите се съдържат вещества, които втечняват секретите и помагат да освободите носа си от слузта.

Можете да включите и овлажнител в спалнята си - това ще ви помогне да спите по-добре. Или напълнете банята си с пара, като оставите горещата вода да тече, седнете там и вдишвайте парата в продължение на 15 минути.

9. Евкалиптово масло

Как действа? То се произвежда от евкалиптовите дървета, характерни особено за Австралия. Ефикасността му е вследствие на няколко съставки, една от които е цинеол, която се бори с вирусите, бактериите и гъбичките.

При 92% от хората със синузит – състояние на горните дихателни пътища, което причинява подуване и наднормена секреция, - които приемали 200 мг цинеол по 3 пъти дневно, се е забелязало значително подобрение при симптоми като главоболие, запушен нос и прекомерна секреция. Тези данни са от германско изследване, проведено през 2004 г.

В друго германско изследване от 2009 г. било установено, че евкалиптовото масло ограничава вирусните инфекции, причинители на настинки и грип, с до 96% като деактивира вирусните частици.

Как да го използваме? Напълнете голям съд с гореща вода, вдигаща пара, добавете 4-5 капки евкалиптово олио и дръжте главата си над него. Покрийте главата си с кърпа така, че парата да не излиза, и вдишвайте в продължение на 5 минути, като от време на време добавяте още гореща вода, ако е необходимо, за да поддържате парата. Правете това два пъти дневно.

Тази процедура не се препоръчва за хора с проблеми или заболявания на черния дроб, предупреждава zdrave.bg.

10. Осцилококцинум

Как действа? Това хомеопатично лекарство е създадено през ранните години на 19 век от френски физик и се е получавало от патешки черен дроб и сърце. Обобщен преглед върху седем изследвания, проведен през 2009 г., сочи, че осцилококцинумът може да съкрати периода на грипа, особено ако започне да се приема при първите симптоми.

Как да го използваме? Осцилококцинумът се слага под езика – в определената доза взимайте на всеки 6 часа до три пъти дневно при първи знаци на простуда или грип.Добави коментар