10 факта за детския имунитет

672
10 факта за детския имунитет

Които всяка майка трябва да знае

1. Формирането на имунитета започва още в утробата. Тялото на бебето синтезира собствени имуноглобулини още в 12-тата седмица на бременността.

2. Новородените са запасени с майчини антитела, които ги защитават от болести в първите месеци от живота им.3. Имунната система достига своята зрялост около петата година от живота на детето.

4. Децата преживяват пет критични периода при формирането на имунната им система. Те са в края на първия месец, между 3-тия и 6-тия месец, между 2-рата и 3-тата година и между 6-тата и 7-мата година от живота им. Петият критичен период е пубертетът.

5. Кърмата е от изключително значение за изграждането на имунната система на детето.6. Най-добрите приятели на имунитета са витамин С, витамин Е, каротин, цинк, селен и омега 3 мастни киселини.

7. Най-големият враг на имунната система е захарта. Тя понижава имунитета ни 30 минути, след като постъпи в организма.

8. Храните, приятели на имунитета, са цитрусовите плодове, червените чушки, морковите, рибата, киселото мляко и ядките.9. Закаляването е предпоставка за добър имунитет. Затова играта на открито е толкова важна за децата.

10. Недостатъчният сън снижава детския имунитет. Когато детето е недоспало, се затруднява производството на хормона, отговорен за човешкия растеж и се влошава сърдечната дейност.Добави коментар