Животът край морето подобрява психичното здраве

84
Животът край морето подобрява психичното здраве

Знаем, че е зима, но информирайки ви сега, може да направите планове за лятото

Английски учени доказаха, че животът край морето понижава депресията и тревогата. Те са изследвали база от данни, създадена след анкетиране на 26 000 респонденти от Англия. Ако изпитвате носталгия по морските вълни, пейзажи и развлечения, то сега имате още един повод да се замислите за установяване край морския бряг. Е, може да не е за постоянно, но поне за летните месеци. Заслужава си да опитате.

Но да се върнем към откритието на учените.

Приблизително всеки шести възрастен жител на мъгливия Албион страда от психични разстройства, сред които тревога и депресия. И тези симптоми най-често се срещат у хората от бедни семейства, казват експертите.

Резултатите от изследването им показали, че достъпът до брега на морето може да подобри здравословното състояние на човека и неговото благополучие.

В хода на проучването са били сравнени данните за здравето на хора, които живеят на не повече от километър от брега, и такива, които се намират на над 50 километра от морето.

Нашето изследване за първи път доказа, че хората от бедни семейства, живеещи недалеч от крайбрежието, изпитват по-малко симптоми на психическо разстройство на здравето. Когато става дума за психично здраве, тази „защитна“ зона може да изиграе полезна роля, казва ръководителят на проекта д-р Джо Гарет.
Добави коментар