Здравословни проблеми, за които е виновна захарта

43
Здравословни проблеми, за които е виновна захарта

Неумерената консумация на сладки храни води до...

Сладките храни подобряват настроението ни, украсяват всеки празник, но и вредят на здравето. За това какви са щетите от прекомерната консумация на захар не е чул само мързеливият. Да, от захарта напълно е трудно да се откажем, но си струва да знаем какви са последиците, ако загубим своето чувство за мяра.

Кариеси

Кой не е чувал, че захарта разрушава зъбния емайл?

Постоянно чувство за глад

За чувството за ситост отговаря хормонът лептин. Фруктозата обаче пречи на попадането му в мозъка. Поради това възниква постоянен глад.

Покачване на теглото

Друг известен факт от векове е, че ако искате да отслабнете, трябва да ограничите количеството на приеманите сладки храни.

Понижаване на чувствителността към инсулина

Когато ядете много захар, организмът започва да изработва повече инсулин. Не бива да забравяте, че това е хормонът, който помага за преобразуване на храната в енергия. Ако консумирате много сладки храни, то организмът привиква и престава да реагира на инсулина. Това води до покачване на нивото на глюкозата в кръвта.

Диабет


Злоупотребата със сладки храни завършва с отключване на диабет.

Затлъстяване

То не е просто излишни килограми, а води до сериозни проблеми със здравето. Например сърцето е претоварено от по-голямата телесна маса.

Чернодробна недостатъчност

Неумерената консумация на захар води и до заболяване на черния дроб. Организмът се налага да преработва повече фруктоза, което претоварва този важен орган.Повишено кръвно налягане

Поради твърде голямото количество захар в организма, се повишава кръвното налягане. Това се случва, тъй като в процеса на разграждане глюкозата освобождава киселина, която влияе негативно върху кръвното и самочувствието на човека.

Дефицит на хранителни вещества

Консумацията на прекалено много храни, богати на захар, води до това, че тялото получава недостатъчно хранителни вещества.
Добави коментар