Здравето през бременността се крие в няколко чаши вода

3010
Здравето през бременността се крие в няколко чаши вода

Знаете ли какво има в една чаша вода? На този въпрос можем да отговорим само с една-единствена дума: здраве

Знаете ли какво има в една чаша вода? На този въпрос можем да отговорим само с една-единствена дума: здраве.

Човешкото тяло се състои от около 75% вода. Това е течната среда, в която се извършват всички жизнено важни процеси в организма ни - обмяна на вещества, пренос на кислород, хормони и ензими и още стотици други.

Количеството вода, което приемаме на ден, е специфично за всеки човек. За възрастния ориентировъчно то е около два литра.

Има обаче и групи от хора, които се нуждаят от повече вода, и бременните са именно сред тях.

Защо водата през бременността е толкова важна?

Бъдещите майки трябва да приемат повече от живителната течност, за да не се дехидратират. Освен това водата облекчава голяма част от неразположенията през бременността:

  • гадене
  • подуване на крайниците
  • киселини
  • повишено кръвно налягане
  • безсъние
  • констипация

Не бива да пропускаме и фактът, че с всяка чаша вода бременната жена повишава имунитета си – течността помага на хранителните вещества да достигнат по-бързо до клетките.

Така майката храни пълноценно не само себе си, но и малкото човече, което расте в утробата й.Какво количество и каква вода да приема бременната?

Минимумът вода, който трябва да приема бъдещата майка, е препоръчителното количество за възрастен – 2 литра.

През първата половина от бременността, която в някои случаи е съпроводена с повръщане, трябва да се приемат поне 2.5 литра вода на ден.

През втората половина приемът на течности трябва да се увеличи, защото детето расте и организмът на жената се натоварва повече.

Най-добрият избор за бременната е изворната вода – тя е предназначена за всекидневна употреба, а общата й минерализация е в пъти по-ниска от тази на минералните и дори на чешмяната вода.

Изворната вода има и изключително ниско съдържание на натриеви катиони и флуорид -  факт, който е изключително важен за здравето на майката и бебето, при това не само по време на бременността, но и след раждането. Три трика за по-добра хидратация през бременността

Пийте водата на малки глътки, особено по време на първия триместър, когато дните ви са съпроводени с гадене.

Температурата на водата трябва да е стайна. Първата чаша вода сутрин е добре да е топла. Дори и през лятото не пийте ледена вода – това не е полезно, дори и да не сте бременна.

Винаги носете със себе си бутилка вода. Често срещано явление през бременността са замайванията и главоболието. Обикновено те се дължат на дехидратация и могат да се „излекуват“ с чаша вода. Добави коментар