Застоявам се в офиса, за да не виждам децата си

231
Застоявам се в офиса, за да не виждам децата си

Позната ли ви е тази ситуация?

„Не ме радва идеята да се прибера у дома“, така млада работеща майка озаглавява своя пост-признание във форум. Жената признава: заради семейството си не искам да се прибирам, оставам в офиса.

Майка съм на две момчета, на 3 и на 6 години. Те са много сладки и в същото време ме подлудяват. Мениджър съм в бързоразвиващата се компания. Имам страхотна работа. От време на време е сложно и трудно, но всеки ден е интересен. Имам много вълнуващи командировки. Харесва ми да прекарвам време в работа, разказва още тя.

Но след това се прибирам у дома. В къща, в която е пълен безпорядък. Там няма нито едно чисто място, на което да седна. Все някой крещи, плаче, децата се бият постоянно… Абсолютен хаос, продължава младата майка.

С децата се занимава съпругът ми. Той действително прави всичко, което е по силите му. Така се договорихме. Аз ще се върна на работа, а той ще се грижи за момчетата. Напълно ще поеме отглеждането им и домакинските задължения. Благодарна съм за всичко, което прави съпругът ми, но често си мисля: може би не го бива в домакинството? Не мога обаче да съм 100% сигурна в това, тъй като аз самата никога не съм била майка-домакиня, допълва жената.

Дрехите винаги са изпрани, изгладени и прибрани, на масата винаги има вечеря, но къщата изглежда като за основен ремонт. Има гора от съдове, които не са измити. Всичко лепне. Децата се държат ужасно, оплаква се още работещата майка и допълва:

Аз работя усърдно, за да се грижа за дома си, който изобщо не ме радва. Станах нервна, често изпадам в сривове, когато виждам цялата мръсотия. Децата не ме слушат. Заради крясъците и споровете започна да ме боли гръдният кош. Синовете ни просто не ни слушат. Всяка дреболия се превръща в скандал. Когато започна да чистя и въведа всичко в ред, децата за секунда унищожават целия труд. Опитвам се да помагам на съпруга си с децата, но те се държат толкова лошо… И за това виня съпруга си, който пое възпитанието им на своите плещи.

Често си мисля: ако бях останала аз у дома и възпитавах децата, дали щяха да се държат по-добре? Постоянно съм уморена, защото работата ме натоварва психически. Но у дома не мога да се възстановя, да се наспя и т.н., тъй като децата посред нощ идват да спят в нашата спалня. Отдавна забравих що е то нормален сън, казва още младата жена.

Чувствам се ужасно виновна за размишленията си. Бих искала да остана в офиса и да не се връщам у дома. Често оставам да работя до късно, за да не съм с децата. Обичам съпруга си и децата си, но не изпитвам радост, когато съм с тях. Да, има моменти на щастие, когато съм с децата, но те бързо отлитат. Явно прекрасните мигове са недостатъчно много, за да компенсират целия този стрес, който изпитвам у дома, допълва тя.

Какъв съвет бихте дали на тази майка?

Ако се чудите как са реагирали хората на поста й, трябва да знаете, че тя не е получила подкрепа в коментарите. Интернет потребителите напомнят на майката, че безпорядъкът в семейство с малки деца е обичайно явление. Ако толкова я дразни нечистотата у дома, да си наеме помощница.

Може би не сте свикнали с факта, че сте станала родител. Дори вашият мъж по магически начин да приведе дома ви в ред, а децата да станат по-внимателни и вежливи, вие все ще намерите причина, поради която да не сте у дома, казва друг.

Оставяйки в офиса, вие допълнително усложнявате проблема. Трябва да общувате повече с децата, за да може да повлияете на възпитанието им, съветва трети.

Вас какво ви накара да си помислите признанието на майката? Какъв съвет бихте й дали?Добави коментар