Защо жените не бива да спят на включен телевизор?

452
Защо жените не бива да спят на включен телевизор?

Сънят в такива условия е по-вреден, отколкото предполагате

Съгласно резултатите от изследване, публикувано в научното списание JAMA Internal Medicine, сънят на включен телевизор може не само да наруши биологичните ритми на организма, но и да спомогне за качване на няколко излишни килограма.

В експеримент, проведен от учените от катедрата по биостатистика и епидемиология в Националния институт за здравеопазване в Северна Каролина, са взели участие почти 44 000 доброволци – жени на възраст от 35 до 74 години. Преди старта на изследването всички участнички са били претеглени. След това са им били поставени задачи – кога да лягат да спят и кога да се събуждат.

Всеки ден в продължение на 6 години изследователите са оценявали теглото и самочувствието на участничките и са им задавали един и същи въпрос: Колко източника на изкуствена светлина – включително нощна лампа, будилник с подсветка или телевизор, са присъствали в спалнята им в момента, в който са заспивали?

Установено било, че светлината от нощната лампа изобщо не влияе на качването на килограми. Участничките, които заспивали пред телевизора, в края на експеримента са тежали значително повече.

17% от тях са качили около 5 кг, а при 22% е регистрирано значително повишаване на телесната маса. Други 33% от участничките са влезли в групата на хората със затлъстяване.

На базата на получените резултати учените са стигнали до извода, че изкуствената светлина може да влияе върху метаболитните процеси и да спомага за качването на килограми. Една от причините за това е потискането на изработването на хормона мелатонин, който регулира ежедневните биологични функции на съня, имунната функция и обмяната на веществата. Дефицитът на това вещество неизбежно води до надебеляване.

Нарушавайки естествения циркаден ритъм, изкуствената светлина провокира повишено изработване на хормона на стреса, който на свой ред дестабилизира обменните процеси и може да доведе до качване на килограми.

Изследователите са установили още, че съкращаването на циклите на съня пряко влияе върху увеличаването на количеството на приеманите калории и намаляването на физическата активност. Именно тези промени в начина на живот са фиксирани в групата от участнички, заспиващи на включен телевизор.Добави коментар