Защо йогата е полезна за деца

33
Защо йогата е полезна за деца

5 причини да стартирате редовни упражнения

Нашите деца живеят в свят, в който родителите им са все заети. Ежедневието им е комбинация от социален натиск, постоянни уроци, видеоигри, търговски центрове и спортни състезания. Обикновено не мислим за тези въздействия като за стресови за детето, но често са именно такива.

Този активен начин на живот може да окаже съществено влияние върху вродената радост. На помощ идва йогата. Тя носи редица ползи на децата.

1/ Когато децата изучават методи за самосъхранение, отпускане и вътрешно удовлетворение, те могат по-лесно да се ориентират в житейските проблеми.

2/ Йогата в ранна възраст действа позитивно върху самооценката и осъзнаването на тялото ни.

3/ Физически повишава гъвкавостта, силата, координацията и усещането на тялото. Освен това подобрява концентрацията и чувството за спокойствие и отпуснатост.

4/ Занимавайки се с йога, децата правят физически упражнения, играят, по-дълбоко се свързват с вътрешното си аз и развиват близки отношения със заобикалящата ги природа.

5/ Йогата извежда този чудесен вътрешен свят и във външния.

Когато йогите разработили асаните преди много години, те все още са живеели в хармония с природния свят и са използвали животните и растенията за вдъхновение: ухапване от скорпион, милостта на лебеда, растежа на дървото. Когато децата подражават на движенията и звука на природата, те имат шанс да влязат в образа на друго същество и да си представят как придобиват неговите качества.Когато децата приемат позата на лъва, например, те усещат не само силата и поведението на животното, но и своето собствено чувство за сила: кога да бъдеш агресивен, кога да отстъпиш.

Физическите движения запознават децата с истинския смисъл на йогата: единение, самоизразяване и ценността на самия теб в живота.
Добави коментар