Защо талия над 80 см е тревожен сигнал?

319
Защо талия над 80 см е тревожен сигнал?

С какви проблеми за здравето може да е свързан той

Всички ние сме привикнали да обръщаме внимание на цифрата, която показва кантарът. Това също е важен показател. Значение обаче има и обиколката на талия. Тя също трябва да бъде под контрол.

Защо е важно да измерваме талията?

Промяната на обиколката на талия е най-точен показател, позволяващ да се установи количеството коремни мазнини.

Най-опасни са коремните мазнини, които се натрупват на нивото на талията, в областта на коремната кухина. Те може да обвият жизнено важни органи, като червата, панкреаса и черния дроб, нарушавайки функцията им.

Колкото повече е делът на мазнините в организма, толкова по-висок е рискът от появата на сърдечно-съдови болести, инсулт, диабет, метаболитен синдром и дори някои видове рак.

Съгласно данни на Световната здравна организация обиколка на талията за мъжете 94 см, а за жените – 80 см, говори за наличие на повишен риск от развитие на сериозни болести. Съответно 102 см и 88 см е показател за изключително висок риск.

Как да определите дали сте качили излишни килограми?

Повишен риск за здравето заради излишни килограми може да бъде открит, като се изчисли съотношението на обиколката на талията спрямо обема на бедрата. За да получите този коефициент, трябва да измерите двата показателя в сантиметри и да ги разделите: талия (см)/бедра (см) = коефициент.

Рисковете за здравето нарастват, ако този коефициент за мъжете е над 0,95, а за жените – 0,85.

Още един инструмент – индекс на телесната маса. Той представлява съотношението на теглото и ръста. Представлява стандартен показател с ясно разделение, което показва в каква категория тегло сте.

Индексът показва общото количество мазнини в организма, без да отчита как мастната тъкан е разпределена. Макар излишните мазнини да са негативен индикатор, важно е къде се натрупват. Затова измервайте обиколката на талията за по-точна картина.Добави коментар