Защо прекалено добрият апетит на детето е лошо нещо

254
Защо прекалено добрият апетит на детето е лошо нещо

Мяра трябва да има във всичко

Всяка майка е убедена – ако детето не е дебело, а пухкаво – то това е до време. Ще мине. Диетолози бият тревога – по данни на Ендокринологичния научен център на Министерство на здравеопазването на Русия, броят на децата, страдащи от затлъстяване, в страната стремително расте. Сега става дума за около 9% от учениците, а 15 години по-рано статистиката сочи почти 3%.

Кой е виновен? Всички казват – родителите ги прехранват, а бабите гледат да не изостават. Прекалява се и с популярните вериги за бързо хранене.

Борис Каганов, педиатър и професор, диетолог и главен научен консултант в клиника, пояснява: Основната причина за увеличаване на броя деца със затлъстяване в Русия се дължи на неправилното хранене и незнанието как въобще трябва да се хранят децата. Родителите не са наясно, не се и обръщат към специалисти, тъй като смятат, че проблем няма.

А проблем има.

Детската „пухкавост“ няма да изчезне с годините. Детското затлъстяване е най-опасното от всички. Защо? Тъй като количеството мастни клетки само частично се предава генетично, а по-голямата степен се натрупва през първите 5 години на детето. Ако в този период то постоянно преяжда,  ще стане притежател на 6 млн. мастни клетки – т.е. на 3 излишни килограма. Да се избави от тях впоследствие ще бъде много трудно. Организмът всячески ще се старае да не загуби „всичко, което е натрупано“.
Добави коментар