Защо по време на раждане на бива да се крещи?

322
Защо по време на раждане на бива да се крещи?

Причините са поне три

Който веднъж е раждал, знае, че процесът на раждане често е продължителен и болезнен. Също така и травматичен. Същевременно е забранено да се крещи. Не е изключено да се чуе от страна на акушера и медицинския персонал: Тихо, не крещи!

Защо?


От медицинска гледна точка раждането се дели на три етапа: контракции, раждане на детето и отделяне на плацентата. Като цяло този процес може да продължи повече от 12-16 часа. Лекари и акушери прекрасно разбират родилката – тя се бои за бебето, за изхода от раждането. Те знаят, че жената се плаши от всичко – че е сама, че понякога нещата не се случват по план, че може раждането да продължи дълго…

Но защо е забранено да се крещи?

Има три основни причини.

1/ Крясъците са причина за мускулни спазми. За успешното разкритие е препоръчително пълна релаксация. Т.е. родилката трябва да се опита да се отпусне. Крясъците пречат на раждането. Болката така продължава по-дълго време.

2/ Напъни – този период от раждането изисква усилие от страна на майката. Изразходват се сили и енергия. Правилният напън е по команда на акушерката. Тогава родилката трябва да напълни гръдния кош с въздух  максимално да напрегне мускулите на корема, за да изтласка бебето навън. Ако през цялото време се крещи, въздухът излиза от гръдния кош.

3/ Крясъците са израз на паника и страх. Те влияят и на медицинския персонал. Поради това той се опитва да въздейства на емоциите, да води разговор, да успокоява. Много ви боли? Ще ви обезболят.
Писъците нямат никакъв обезболяващ ефект!
Добави коментар