Защо по време на истерия детето има нужда от ласки и внимание?

476
Защо по време на истерия детето има нужда от ласки и внимание?

Детският психолог Анна Нестренко уверява, че най-добрият лек е ласката

Истерия – това е една от неприятните страни на живота на родителите. Най-разпространената реакция в такива случаи е игнориране. Психолози обаче настояват, че този подход е неправилен. Те класифицират истерията на два типа – горен и долен етажи на мозъка.

Първият представлява опит за манипулация и се характеризира с това, че детето започва да крещи с определена цел – иска да постигне желаното. По време на тези скандали детето е лесно да се успокои – достатъчно е да разсеете вниманието му.

Истерията от втория тип е малко по-сложна. Тя се съпровожда от рекордно количество натрупване на хормона на стреса – поради това детето не е способно да се успокои, дори да получи желаното.

Детският психолог Анна Нестренко уверява, че най-добрият лек е ласката.

Когато детето ви се намира в такова състояние на дезинтеграция и истерия на „долния етаж“ е приела мащабни разбери, необходимо е да проявите конкретна родителска реакция.

Ако при първия случай родителите може да укажат границите на поведение, то при втория реакцията трябва да бъде по-нежна и успокояваща.

Специалистите съветват – целувки и прегръдки. Те дават на детето усещане за подкрепа. Устройвайки истерична картинка, детето се стреми само да изрази своето несъгласие с околния свят и получилата се ситуация.

В такива моменти то е уязвимо. Майчината ласка е най-добрата помощ в нелеката задача да се обуздаят емоциите.Добави коментар