Защо плаче бебето?

63
Защо плаче бебето?

Няколко стъпки за съставяне на план на действие

За да предприемете план за действие, когато бебето плаче неутешимо, трябва да разберете първо какви са причините за неразположението му.

Стъпка 1: Убедете се, че детето не е болно. Симптомите на острите заболявания са описани в специализираната литература. Това са повишена температура, вялост, по-рядко ходене по малка нужда, нарушаване на симетрията на тялото, възпаление на ушите, хрема и т.н. За да сте сигурни за какво точно става дума, посетете лекаря.

Стъпка 2/ Изключете влиянието на външни фактори върху състоянието на детето. Например, такива като студ, вятър, претопляне, дискомфорт от пелената, рани по кожата, наличие на неприятна миризма, цигарен дим, рязко или бързо придвижване в пространството, глад или жажда.

Стъпка 3/ Водете си дневник. Записвайте в него всичко, което се отнася до възникването на плача. След какви събития то започва да нервничи, колко дълго продължава плачът. Кое помага детето да бъде успокоено.

Стъпка 4/ Не бъркайте колики с друг проблем – отказа от гърдата. Обикновено за отстраняването на психологическия дискомфорт на детето е достатъчно да бъде нахранено. Ако бебето обаче отказва да се храни, продължава да плаче, превива се, напрегнато вика, но пък веднага се хвърля на залъгалката или пък на бутилката с вода/адаптирано мляко, то налице е отказ от гърдата. В този случай е необходимо да поговорите с консултант по кърмене за бързо решаване на проблема.
Добави коментар