Защо ни се вие свят и ни причернява при резки движения?

1328
Защо ни се вие свят и ни причернява при резки движения?

Колко пъти се почудихте за причината, но не я проверихте?

Мнозина се сблъскват със същото. При резки движения им причернява пред очите или пък им се завива свят. Това явление се нарича хипотензия. Ако стане често явление, струва си да се обърнете към лекар.

За всеки случай нека ви споделим на какво може да се дължи това неразположение.

Анемия
Световъртежът и притъмняването пред очите може да се дължи на анемия. Случва се, когато намалее количеството на еритроцитите, които пренасят кислород в кръвообращението.

Обезводняване
Когато лятото ни притъмнее пред очите или ви се завие свят, приписваме го на жегата. Причината се крие в обезводняването. Не забравяйте да пиете течности.

Прием на лекарства
Приемът на седативни препарати или такива за повишаване/понижаване на кръвното налягане може да провокират световъртеж. Консултирайте се с лекар.

Щитовидна жлеза
Ако редовно ви се вие свят или ви притъмнява пред очите при резки движения, то проверете щитовидната жлеза. Може да наблюдавате и други симптоми – косопад, отсъствие или наличие на силен апетит, апатия.

Ниско кръвно налягане

То може да бъде причина за световъртеж и причерняване при резки движения. Други симптоми при ниско кръвно са усещане за слабост, звън в ушите и гадене.
Добави коментар