Защо не бива да питаме децата добре ли мина денят им в училище

1649
Защо не бива да питаме децата добре ли мина денят им в училище

Как така?

Ако сте като повечето родители, то със сигурност задавате въпроси от рода на „Как си, миличко? Мина ли добре учебният ден?“ Това е едно от първите неща, които ни хрумва да питаме. Според експерта Кристин Уилсън от академията Нюпорт, този на пръв поглед невинен въпрос може да бъде проблематичен.

Ето защо:

Когато питате детето дали всичко е минало добре, вие го насочвате към мисълта, че искате всичко да е било по вода, казва Уилсън.

Децата не искат да ни разочароват или тревожат, затова е по-вероятно да отвърнат „Да“, въпреки че реалността е била друга.

От друга страна, въпросите, които са твърде генерални (като „Как беше днес?), често провокират отговори от една дума. Тя е недостатъчна като източник на информация за случващото се в главата на детето.

Тогава какво е решението?


За да разберете как се чувства детето ви, Уилсън съветва да питаме нещо специфично: „Какво правихте с Петя?“ или „Как мина тестът по математика?“.

Целта е да дадете на детето да разбере, че сте готови за всичко, което то реши да ви сподели. Независимо дали е позитивно, или негативно. Така е по-вероятно да сподели с вас какво се случва в живота му.
Добави коментар